Tegnap este tartották az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát. Mutatjuk az ország legjobb éttermeit.
A Dining Guide 2005 óta adja át a legjobbaknak járó Az év étterme és a Top10 Étterem díjakat. A végső tesztelés folyamatát idén is Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori igazgatója segítette, aki tanácsadóként hét éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában. Az Audi-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz idén nem csak a fine dining éttermeket és cukrászdákat látogatta végig, de 25 ötcsillagos szállodát is tesztelt, melyek zöme a fővárosban található.
- Az Audi – Dining Guide Év Étterme díj nyertese a frissen két Michelin csillaggal jutalmazott tatai Platán Gourmet Étterem lett (az étterem indulásáról itt írtunk),
- az Év Alternatív Vendéglátóhelye pedig a miskolci Il Baffo by Avalon.
- Az Év Cukrászdája díjat a Málna The Pastry Shop vihette haza,
- az Év Innovatív Konyhája címet pedig az esztergomi 42 Restaurant szerezte meg (történetüket nemrég dolgoztuk fel).
- Az Év Szerethető Étterme a Casa Christa Étterem,
- az idén új díjkategóriaként bevezetett Év Szállodája címet pedig a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest vihette haza.
- Az Év Séfje Szulló Szabina és Széll Tamás lett,
- az Év Szervizembere Németh Gergely a Felix Kitchen & Bar-ból.
- Az ifjú séftehetségeket idén is díjazták, közülük Dalnoki Bence vihette haza az elismerést,
- az Év Sommelier-je Díjat pedig Becker Gábor tudhatja magáénak a Kollázs – Brasserie&Bar-ból.
- Az Év Borválasztéka Díj nyertese a Botaniq Turai Kastély & Clarisse étterem (magunk is kipróbáltuk, itt írtunk róla),
- az életműdíjat ez évben Zsidai Ilona nyerte el. A
- tavalyi év során bevezetésre került új díjkategória, a Dining Guide Best of the Best oszlopos tagjai pedig a Stand és a Mihályi Patisserie maradtak, továbbra is kiemelkedő minőséget képviselve a hazai gasztronómia életében.
A győztes: Pesti István Tatán mutatta meg, hogy van élet Budapesten kívül is
Pesti István séf az elmúlt években bizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. 2021-ben az addigi Platán formáció új koncepcióval, a Platán Gourmet étteremmel gazdagodott, mellyel a séf egyértelműen egy ízig-vérig kiemelkedő minőségű gasztronómiát bemutató helyet hozott létre. Konyhája nagyon egyedi elképzeléseken alapuló gasztronómiai gondolkodásmódot képvisel. A 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag használata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.
Íme, az élmezőny
A lista második helyén a Salt Budapest kiváló étterme áll, mely négy évvel ezelőtti megnyitását követően minden évben a TOP10-es lista első felében teljesít. A Salt koncepcióját jegyző Tóth Szilárd séf következetesen halad előre a hazánkban még diszkréten reprezentált progresszív éttermi stílus meghonosításának útján. A Salt konyhája hazai alapokra és személyes kötődésre épít: Tóth Szilárd szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiáját értelmezte újra, egyéni látásmódja alapján.
A 2022-ben az Év Étterme Díjjal jutalmazott Rumour by Rácz Jenő kiemelkedő teljesítménye okán továbbra is a legjobb éttermek között szerepel az idei kalauzban. Rácz Jenő séfnek és a Costes Group-alapítójának, Gerendai Károlynak közös vállalkozása a hazai kínálatban újszerűnek számító egyedi chef’s table koncepcióval várja vendégeit. A Rumour a budapesti vendéglátás első, a séf személyére építő, őt központba helyező étterme, amely nem csak a közönség gasztronómiai érzékére próbál hatást gyakorolni: gasztroszínházként aposztrofálja vacsoráit, ennek megfelelően a gasztronómiai élményt kiegészítő elemekkel, gegekkel erősíti.
A tavalyi évben újra nyitott Babel étterem 3 helyet ugrott előre a ragsorban tavalyi eredményéhez képest, mely bizonyítja, hogy az „új” Bábel étterem jól kidolgozott gasztronómiai koncepciója remekül működik. Konyhájának koncepcióját továbbra is Kaszás Kornél executive séf, valamint a tulajdonos, Hlatky-Schlichter Hubert és Daniel Berlin svéd nemzetiségű chef consultant együttműködése határozza meg.
2022-es megnyitását követően a 42 Restaurant rögtön berobbant a hazai fine dining éttermek világába. Az étterem gasztronómiai felfogásmódját az ismert séf, Barna Ádám képviseli társtulajdonos-séf pozícióban, aki az utóbbi évek magyar gasztronómiai életének egyik nagy felfedezettje. Érthető, progresszív jegyeket felmutató konyhája népszerű a gourmet stílust kedvelők körében.
A Prestige Hotel éttermeként működő Costes Downtown 2022- ben nagy változáson ment keresztül. A Costes Group több egységének élére új executive séf, Molnár Márk érkezett. A világlátott, nemzetközi éttermekben tapasztalatot szerzett szakember elképzelései szerint felépített új koncepció degusztációs menüje szakított a Costes Downtown korábbi hagyományaival és az európai mainstream trendeknek megfelelő modern casual fine dining stílusra váltott.
A korábban a Costes Downtown konyháját vezető séf, Tiago Sabarigo már több mint hét éve él Budapesten. Magyar feleségével, Jenei Évával 2020-ban nyitották meg az V. kerületben portugál-magyar hagyományokra alapozó fine dining éttermüket, az Essência-t, melynek tengeri fogásai kimagasló minőségben kerülnek a tányérra. Az étterem konyhai stílusát a portugál ízek mellett a magyar konyhára és a hazai alapanyagokra építve, csak az Essênciára jellemző portugál-magyar fúziós felfogásban hozták létre.
A progresszív stílust két étterem képviseli a legjobbak TOP 10+2-es listáján: a MÁK Restaurant és az Onyy Műhely.