Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Gerendai Károly cége 500 milliós mínuszban, mégis nagy kő esett le a szívéről

Gerendai Károly cégcsoportja több mint 500 millió forintos mínusszal zárja az elmúlt másfél évet, de covid miatti mélypontok után sokat jelentett neki, hogy éttermei megtarthatták Michelin-csillagaikat. Gerendai szerint van esély arra, hogy 2022-ben egyenesbe jöjjön a csúcsgasztronómiai ágazat.

A gasztrovállalkozóval a Világgazdaság készített interjút. 

„Izgultunk nagyon, hogy milyen lesz az idei Michelin Guide éttermi listája”– mondta Gerendai, aki szerint nagyon sokat jelent az elmúlt másfél év küzdelmei és mélypontjai után a megelőlegezett, illetve fenntartott bizalom, a csillagok elvétele ugyanis hatalmas csapás lett volna épp a reményteli újraindulás időszakában. A cégcsoport több mint 500 millió forintos mínusszal zárja az elmúlt másfél évet, ami igazán szélsőségesen alakult, volt benne két új étterem megnyitása és többszöri üzemszünet egyaránt. 

Gerendai: nyáron el fogjuk érni a korábbi forgalmak 30-40 százalékát, ősszel az 50-60 százalékát

Az idei Michelin-kalauzban nem a Costes az egyetlen, amelyik úgy őrizte meg a csillagát, hogy zárva maradt. Ilyen a Babel és a Borkonyha is, miközben az Onyx két csillagát elvették.  Gerendai Károly szerint a zárva tartó éttermek esetében az éttermi kalauz készítői figyelembe vették, hogy a feltételek nem voltak adottak a  működéshez. 

Gerendai szerint most duplán számít a legfontosabb szakmai elismerés, hiszen

immár esély van arra, hogy belátható időn belül feléledjen a gasztroturizmus is.

Az Erzsébet téri óriáskerék, a Budapest Eye forgalmának volumene és a látogatók összetétele mindig pontosan tükrözi a turisztikai trendeket. Az egyik, ugyancsak Gerendai érdekeltségébe tartozó cég által üzemeltetett attrakció látogatottsága az utóbbi három hétben érzékelhetően megugrott, vagyis az idei augusztus már számottevően jobb, mint az előző évi. Mostanra a pandémia előtti bázisidőszak fogalmának az 50 százalékát érte el az óriáskerék, ami gyakorlatilag azt is jelentheti, hogy a külföldi turisták fele már visszatért Budapestre.

Legalább egymilliárdot bukott a covid miatt Gerendai Károly

Hitelt kellett felvenni a Costesekre

Gerendai úgy látja, egyre több a külföldi a városban, de az autós turisták, vagyis a közeli országokból érkezők aránya nagyobb mértékben nőtt, mint a repülővel érkezőké, erre az éttermek vendégei által használatos nyelvekből következtetnek: most sokkal kevesebben kommunikálnak közülük angolul, mint németül vagy szláv nyelveken. 

Már van esélye annak, hogy a bevételekben mutatkozó, szerencsére egyre csökkenő mínuszok után, 2022-ben egyenesbe jöjjön a csúcsgasztronómiai ágazat

– fogalmazott Gerendai Károly –, és mintegy két év után újra elkezdjenek pénzt termelni az éttermek. Az elmúlt időszak mindenkinek nagyon súlyos veszteséget okozott,

a Costes éttermekre is hitelt kellett felvenni.

A cégcsoport több lábon áll, de mindegyik lába a turizmusban gyökerezik. A két új étterem közül a Rumour Rácz Jenő személye miatt is telt házas, a magyar tésztaételekre specializálódott Nudli viszont még nagyon érzi a belvárosi irodaházakból hiányzó tömegek, a home office-ban dolgozók hiányát.

A teljes interjú itt olvasható. 

Oszd meg!