rakun dobozközösség_forbes
Fotó: rakun dobozközösség_forbes
rövid hír

Soha nem volt ennyire aktuális az Újratöltés napja

Forbes
2021. június 16. 2 perc olvasás

Június 16-a minden évben az Újratöltés napja, vagyis a World refill day. A naphoz Magyarországon a Rakun dobozközösség is csatlakozott, céljuk, – ahogy a globális figyelemfelkeltő kezdeményezésnek is – hogy felhívják a figyelmet az egyszer használatos eszközök káros hatásaira és arra buzdítsák a lakosságot, vendéglátóhelyeket váltsanak újrahasználható és újratölthető csomagolásra. 

A Rakun dobozközösségről és étel-elvitelesrendszeréről itt írtunk bővebben. A Forbes.hu-nak elküldött közleményük szerint egy spanyol-angol tanulmány szerint

az egyszer használható zacskók, műanyag palackok és az étel elviteles dobozok és csomagolások alkotják az óceánokban leggyakrabban előforduló szennyezők nagy részét.

A tudósok kiemelik, azzal, hogy sikerült azonosítani az óceánokban, tengerekben leggyakrabban előforduló hulladékokat, és egyértelművé vált, mely területeken kell lépni az ügy érdekében. 

Itt a rendelet, júliustól tilos a műanyag szívószál, evőeszköz és még jó pár tárgy

 

A mai figyelemfelkeltő nap soha nem volt ennyire aktuális, mert július 1-től tilos lesz forgalomba hozni Magyarországon bizonyos egyszer használatos műanyagtermékeket és oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékeket. Ilyen a műanyag evőeszköz és tányér, a szívószál, vagy épp a fültisztító pálcika.

Az Újratöltés napján arra buzdítja a lakosságot a Rakun csapata, hogy csatlakozzanak ahhoz a több millió emberhez a világon,

akik az újrahasználatot választják a bevásárlásuk, étkezéseik, mindennapjaik során és ezzel felhívják az üzletek, cégek, éttermek figyelmét a műanyagszennyezés csökkentésének sürgető tényére. 

Ha tehetjük, használjunk kulacsot, melyet már számos ponton, étteremben gond nélkül újratölhetünk, vigyünk magunkkal tárolókat, vászonzsákokat, ha vásárolni megyünk. Emellett már számos, az újrahasználatot támogató kezdeményezéshez csatlakozhatunk.

Kiemelt kép: Rakun Dobozközösség