Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt a rendelet, júliustól tilos a műanyag szívószál, evőeszköz és még jó pár tárgy

Bizonyos egyszer használatos műanyagtermékeket és oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékeket tilos lesz forgalomba hozni derül ki a szerdán megjelent kormányrendeletből.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint júliustól nem lehet forgalomba hozni az alábbi egyszer használatos műanyag termékeket:

 • Fültisztító pálcika
 • Evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika)
 • Tányér
 • Szívószál
 • Italkeverő pálcika
 • Léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet
 • Expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül, amely olyan étel tárolására szolgál, amely azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre, illetve fogyasztása általában az edényből történik, vagy készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást
 • Expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is
 • Expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is
 • Könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével
 • Oxidatív úton lebomló műanyagtermékek (ezek olyan adalékanyagokat tartalmazó műanyagok, amelyek oxidáció révén a műanyag mikroméretű részecskékre történő széttöredezését vagy kémiai lebontását idézik elő).

A nem expandált polisztirolból készült italtartó pohár 2023. január 1-jéig haladékot kapott, azután ennek is tilos lesz a forgalomba hozatala.

Néhány termékre nem terjed ki a rendelet hatálya: a kisgyermekeknek készült poharakat, valamint az orvostechnikai eszközként használatos szívószálakat és pálcikákat júliustól is forgalomba lehet hozni.

Az EU-snál is nagyobb szigor

A magyar jogszabály az uniós előírást is túlteljesíti, és jelentős előrelépés a jelenlegi állapothoz képest. Jelenleg ugyanis Magyarországon semmilyen korlátozás nincs a műanyag zacskók forgalmazására. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) szerint az úgynevezett zöld adó, vagyis a termékdíjfizetési kötelezettség nem jelentett komoly terhet, szemléletformálásra nem volt alkalmas. 

Az új jogszabály azonban betiltja a 15 mikron feletti falvastagságú műanyag zacskókat – ilyenek tipikusan az uzsonnás zacskók, kutyapiszok piszok szedésére szolgáló zacskók is.

A rendelet értelmében tiltólistán szereplő termékeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni. Könnyebbséget jelent, hogy számos árucikknek mára már létezik természetes anyagból készült megfelelője. Ilyenek például az evőeszközök (villák, kések, kanalak, evőpálcikák), tányérok és az italkeverő pálcikák is, készülhetnek fából, ami megújuló erőforrás.

A fültisztító esetében is beszerezhetünk tartós használatra készült, illetve természetbarát pálcikákat.

A listán olyan termék is szerepel, aminek hiányát jóformán nem is fogjuk érezni, ilyen a léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák.

Mi az az expandált polisztirol?

A tiltólistára sok olyan termék került, ami expandált polisztirolból készül, ennek közismertebb neve a hungarocell.  Az ilyen ételtároló edényeket, italtárolókat, beleértve a kupakjukat és a fedelüket is, illetve az egyszer használatos műanyag italtartó poharakat sem lehet majd forgalmazni júliustól.

Oszd meg!