Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: American Public Power Association // Unsplash

Zöldbe menekül Mészáros szénerőműve: átadták az ország legnagyobb naperőművét a Mátrában

Zöldbe menekül Mészáros Lőrinc szénerőműve: a bükkábrányi naperőmű mintegy tízezer háztartás villamosenergia-igényét fedezi.

Április 10-én hivatalosan is átadták Magyarország jelenlegi legnagyobb naperőművét Bükkábrányban  értesültünk a beruházó Mátrai Erőmű Zrt-től.

A naperőművet egy korábbi meddőhányó rekultivált területén létesítették, 32 hektáron 63 840 darab, egyenként 355 wattos napelemből áll. A területen 10 kompakt inverter-transzformátor állomást helyeztek el, a megtermelt villamos energiát 35 kilovoltos feszültségszinten, a bükkábrányi telephely meglévő alállomásán keresztül táplálják az Émász hálózatába. A napelempark beépített teljesítménye 20 megawatt, egy évben várhatóan 25 gigawattóra villamos energiát termelhet, amely mintegy 10 ezer háztartás áramigényét képes fedezni.

A Mátrai Erőmű 100 százalékos tulajdonában lévő napelempark 5,4 milliárd forintba került, a beruházást részben saját erőből, részben a Gránit Bank finanszírozásában valósították meg.

Zöldbe menekül a Mátrai Erőmű

A Mátrai Erőmű Zrt.-t 2018. májusban került teljesen Mészáros Lőrinc üzleti körébe, miután az Opus csoport két lépésben kivásárolta a  cseh Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) tulajdonrészét, amelyik céggel azelőtt konzorciumban vették meg a német RWE-től.

Mészáros Lőrinc elképesztő napja: övé lesz az egész Mátrai Erőmű

A Mátrai Erőmű széntüzelésű blokkjainak jövője kétséges: az Európai Unió folyamatosan szigorítja a károsanyag-kibocsátási szabályokat, a 2020 után életbe lépő kén-dioxid és nitrogén-oxid határértékek betartásához komoly beruházásokra lenne szükség. Így az új tulajdonos 2021-ben vagy bezárja a blokkokat, vagy jelentős beruházást hajt végre rajtuk a következő években.

A cég hosszú távú fejlesztési stratégiája, hogy megújuló energiatermelési fejlesztésekkel őrizze meg piaci pozícióját, vagyis továbbra is a hazai termelés ötödét, az itthon fogyasztott áram 15 százalékát állítsák elő. Ennek érdekében beruházások sorát kezdték meg, melyeket a bányaművelés és erőmű-üzemeltetés után felhagyott területeken valósítanának meg. A bükkábrányi projekt 2018. szeptemberben indult, idén februárban már a próbaüzemet kezdték, április 1-jétől pedig a kötelező átvételi rendszerbe (KÁT) értékesíti a megújuló villamosenergiát az erőmű. A kivitelező fővállalkozó a SPIE Hungária Kft. és a német Bejulo GmbH volt.


Címlapról ajánljuk

Ezért brutális, amit Mészáros Lőrinc csodaholdingja egy év alatt művelt

A borítókép illusztráció.

Oszd meg!