Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Ezért brutális, amit Mészáros Lőrinc csodaholdingja egy év alatt művelt

Brutálisat nőtt az Opus Global minden tekintetben egyetlen év alatt, a közel 25 milliárdos profit mellett azonban így is negatív lett a cégcsoport EBITDA-ja. Az Opus szerint, ha a tavaly második félévben megszerzett cégek hamarabb a portfólióba kerültek volna, az adat reális képet mutatna – az említett cégek legnagyobb megrendelője vagy támogatója az állam.

Tegnap piaczárás után este közzétette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján 2018. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentését Mészáros Lőrinc legnagyobb befektetési holdingja, az Opus Global Nyrt. A vállalatcsoport 54,1 milliárd forintos működési bevétel mellett 24,8 milliárd forint adózott eredményt ért el. Utóbbi adat önmagában is brutálisan magas.

Hogy lássuk, mekkora vállalattá nőtt egyetlen év alatt az Opus, megnéztük a legnagyobb adózott eredménnyel rendelkező cégek között most hol helyezkedik el Mészáros csodaholdingja. Nem számítottuk azokat a cégeket, melyek kevés munkavállalóval és valós gazdasági tevékenység nélkül, pusztán adózási szempontból vannak Magyarországra bejegyezve, és fontos az is, hogy a legtöbb magyar cégnek – igaz ez a nagy tőzsdei szereplőkre is – egyelőre csak a 2018-ban leadott beszámolója érhető el, ami a 2017-es gazdasági évüket foglalja össze. Az Opus most a 2018-ban elért eredményeit összegezte. Így is sokat mondó, hogy milyen klubba került Mészáros cége: ezek alapján ott van a top 20-ban. Ráadásul összeolvad a másik tőzsdei befektetőcégével, a Konzummal, mely egy nappal korábban 6 milliárdos profitról adott számot – ketten együtt 30,6 milliárdos adózott eredményt értek el, többet mint tavaly a magyar Raiffeisen.

Az Opusnál tavaly zajló

tőkeemelésnek köszönhetően a társaság konszolidált saját tőkéje egy év alatt tizennyolcszorosára, 280 milliárd forint fölé nőtt.

Mint a riportban írják, “a vállalat piaci és pénzügyi helyzete stabil, amely további jelentős növekedési kilátásokkal vág neki a 2019-es gazdasági évnek: a Konzum Nyrt. június végi beolvadásával az Opus profittermelő képessége és tőkeszerkezete tovább javul”.

A tőzsdei társaság konszolidált mérlegfőösszege pedig a 2018. december 31-i zárónapra 576,7 milliárd forintra növekedett.

Brutális profit, negatív EBITDA 

Az Opus a jelentős árbevétel és profit ellenére negatív üzemi eredményt (EBIT), és EBITDA-t mutatott ki, utóbbi mutatja leginkább egy cég “pénztermelő-képességét”, a Forbes is ezt használja a termelőcégek felértékelésénél.

Az Opus szerint azonban ez nem fest valós képet a társaság tényleges eredménytermelő képességéről. A számviteli alapelveknek megfelelve a novemberben értékesített médiaportfolió által generált árbevétel és EBITDA már nem szerepelhet az Opus konszolidált eredmény beszámolójában (az eladáson 3 milliárdot még keresett is a társaság); míg a tőkeemelés során apportált, illetve megvásárolt, jelentős jövedelemtermelő képességű társaságok – Mátrai Erőmű, Mészáros Építőipari Holding leányvállalatai – csak az akvizíciók lezárását követő, december havi teljesítményükkel járultak hozzá a csoport konszolidált eredményéhez. Éppen ezért a társaság jövőbeli működését előrevetítve az Opus Global menedzsmentje megvizsgálta azt is, hogy hogyan változott volna a csoport teljesítménye, amennyiben az újonnan apportált vagyonelemek már 2018 januárjával az Opus tulajdonában működnek. A proforma kalkuláció alapján a vállalatcsoport 191,7 milliárd forint működési árbevétel mellett 11,8 milliárd forint EBITDA-val zárta volna a 2018-as gazdasági évet.

Az apportált cégek nagy állami üzletei 

A már sokszor emlegetett tőkemelés kulcsfontosságú lépés volt az Opus Global életében, és ennek köszönhető az is, hogy Mészáros Lőrinc vagyona átlépte az 1 milliárd dolláros határt. A konstrukció lényege ugyanis az volt, hogy Mészáros több termelőcégéből átadott jelentős részesedéseket a szintén az ő többségi tulajdonába tartozó Opusnak – cserébe újabb, zárt körben kibocsátott részvényeket kapott a felcsúti milliárdos. Vagyis az egyik zsebéből a másikba tette bizonyos vagyonelemeit – és ezt tőzsdei cégén keresztül új részvények keletkeztetésével fizette ki saját magának. A Mészáros Holdingért cserébe például közel 100 millió Opus-papírhoz jutott. Ahogy legutóbb már írtunk róla, a részvényárak jelenlegi állása azt mutatja, hogy az apporthoz készített cégértékelések elég magasak voltak.

Mészáros-cégek: szárnyalás az építőiparban, de nem a tőzsdén

Miket apportált tavaly Mészáros? Például az állami megrendeléseken óriásira hízott építőipari cégcsoportját, a Mészáros Holdingba tartozik a Mészáros és Mészáros Kft. mellett az R-Kord is,

ketten összesen több mint 340 milliárd forintnyi megbízással rendelkeznek, aminek túlnyomó része EU-s források által finanszírozott állami nagyberuházás.

A legnagyobb feladat tavaly – a végül nem apport, hanem vásárlás útján – megszerzett Mátrai Erőmű rendbe tétele volt, a cég ugyanis sok nyereséges év után több mint 9 milliáros mínusszal zárta 2017-et. A Világgazdaságnak Valaska József, a cég elnöke tavaly év végén azt mondta, pozitív éves adózás előtti eredményre számít a Mátrai Erőmű Zrt. vezetése, holott a vállalat az első fél évet még 5,9 milliárdos mínusszal zárta. A jó eredményhez az is kellett, hogy tavaly az Opus bejelentette,  eladta a Mátrai Erőműhöz tartozó 16 megawattos naperőművét az állami MVM-nek, sőt. A szerződés értelmében a naperőmű üzemeltetését és karbantartását a jövőben is a Mátrai Erőmű végzi, amelyet bérleti díj illet meg a terület, valamint a transzformátor és a hozzá kapcsolódó vezetékek használatáért.

Az Opus ezenfelül két, mezőgazdasági alaptermékeket gyártó céggel bővítette portfólióját. A Kall Ingredients Kft. egy kukorica feldolgozó vállalat magas hozzáadott értékű élelmiszeripari alapanyagokat, valamint takarmány alapanyagokat állít elő kizárólag GMO-mentes magyar kukoricából. A gyárat egy 45 milliárd forintos, zöldmezős beruházás keretében építették Tiszapüspökiben. Február elején avatta fel Orbán Viktor kormányfő Mészárosék másik nagy beruházását, a visontai búzakeményítőgyárat (Viresol). Mindkét beruházás jelentős kormányzati támogatást kapott, kiemelt beruházási státuszt is kaptak.

Vagyis a fenti proforma kalkulált majd’ 12 milliárdos EBITDA azt is jól mutatja, mennyire kitett a cégcsoport az állami megrendeléseknek.

Nem biztos, hogy mindig így lesz, tegyük hozzá, hiszen az élelmiszeralapanyag-gyártás új elem a portfólióban, a leendő vevőknek az ár és a minőség fog számítani, nem az, hogy Mészáros Lőrincnek számláznak-e vagy sem – vagyis ezek már olyan befektetések, amik jól menedzselve közbeszerzések nélkül is stabil EBITDA-t generálhatnak a legnagyobb földesúrnak. Ugyanakkor nem lényegtelen, hogy ezekhez a beruházásokhoz több milliárd forinttal a magyar adófizetők is hozzájárultak. Hasonló irányba mozdult amúgy el az építőiparban is, persze állami támogatás itt is van: Szerencsen már épül a szigetelőanyaggyár.

Milliárdos támogatással kitömött, újabb céget vett Mészáros Lőrinc

Órisácég fog születni 

A társaság igazgatósága szerint az Opus Global Nyrt. az elmúlt évben megvalósult apportoknak is köszönhetően stabil pénzügyi és piaci helyzetben működik, és a vállalatcsoport pedig kiváló növekedési kilátásokkal vághat neki a 2019-es évnek. Az ipari termelés, a mezőgazdaság- és élelmiszeripar, az energetika, valamint a vagyonkezelés szegmensében működő Opus Global Nyrt. növekedési története a Konzum Nyrt. beolvadásával folytatódik. Ezt követően az Opus becsült kapitalizációja – a jelenlegi árfolyamon és a jelenlegi piaci viszonyokkal számolva – elérheti a 350-400 milliárd forintot, miközben IFRS szerinti konszolidált saját tőkéje meghaladhatja a 320 milliárd forintot is, a 2019. évre tervezett EBITDA-ja pedig a 30 milliárd forintot.

Tegnap jelentették be, hogy a két tőzsdei befektetési holdingot eddig vezető kulcsember, Jászai Gellért távozik.

Távozik Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmának vezetője a Konzum és az Opus éléről

Nem megy messze, gyakorlatilag házon belül marad, hiszen a Mészáros-csoport legfrissebb tőzsdei szerzeményénél, a tavaly nyáron megszerzett 4iG-nél folytatja vezetőként. Hetek óta beszélik a piacon, hogy a cég felvásárolhatja a T-Systemst, a Forbes úgy értesült, aláírásig még nem jutottak a felek, de tárgyalások zajlanak, ugyanakkor nem biztos, hogy csak a Telekom-leány T-Systems van a csőben (a T-Systems lehetséges felvásárlásáról írt a korábban Mészáros érdekeltségébe tartozó Világgazdaság és az Index is). Jászai érkezése azt vetíti előre, hogy az IT és távközlési piacon is erőteljes építkezésbe kezd a Mészáros-birodalom. Arról az Opus vezetőjeként többször is beszélt, hogy a távközlésben és az informatikában szeretnének tovább terjeszkedni.

Helyét nem más, mint a felcsúti milliárdos lánya, Mészáros Beatrix veheti át a 24.hu szerint. Ő amúgy több más Mészáros-érdekeltség vezetőségében helyet foglalt eddig is.

Oszd meg!