Üzlet

Wizz Air-vezér: az emberekkel semmi baj, a folyton változó szabályok nem hagyják őket repülni

Forbes
2021. június 03. 2 perc olvasás

Kiszámíthatatlanná váltak, és átpolitizálódtak az utazási szabályok az Európa Unióban, mondta el Váradi József a CNBC-nek adott interjújában. A Wizz Air vezérigazgatója óriási keresletet érzékel az idei nyárra.

„Az EU, mint olyan, megbukott, nincsenek egységes lépések és hozzáállás, és mindent elképesztően átsző a politika.”

– mondta Váradi József. Szerint az európaiak már nagyon szeretnének repülőre ülni, és elmenni valahová nyaralni, de a karanténszabályok folyamatos változása, a covidtesztek szükségessége repülés előtt és után sokakat elbizonytalanít.

„Semmi baj nincs az emberek utazási vágyával, az egyes államok korlátozásaival van baj” – fogalmazott.

Nézzük meg a briteket

Példaként a brit utasokra vonatkozó szigorú korlátozásokat említette. Franciaország és Németország nemrég újabb szigorításokat vezetett be a szigetországból érkezőkre az indiai vírusvariánsra hivatkozva, de Váradi szerint a lépés mögött többen politikai motivációt sejtenek a vakcinaszállítmányok miatti csalódottsággal összefüggésben.

„Nagy-Britannai nagyon jól átoltott ország, sokkal jobban, mint a kontinentális Európa országai, a briteknek szabadon kellene tudniuk utazni” – mondta.

„A szabályok össze-vissza változnak és kiszámíthatatlanok, ez az igazi probléma, nem az, hogy az emberek utazni akarnak” – tette még hozzá.

Váradi József: Már kevésbé vagyok optimista a nyár kapcsán

Júliustól jön az uniós igazolvány

Az egységes uniós oltási igazolvány jelen állás szerint július 1-jétől lesz érvényben, és azok kaphatják majd meg, akiket Astrazenecával, Pfizerrel, Modernával vagy Janssennel oltottak be. A keleti vakcinák elfogadásáról az egyes ország külön hatáskörben döntenek.

Az uniós koronavírus-igazolványra vonatkozó rendelet 12 hónapig lesz érvényben. Az igazolvány birtoklása nem lesz feltétele a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának, és az igazolvány nem tekinthető úti okmánynak. Más kérdés, hogy ha valaki nem rendelkezik vele, megtagadhatják majd tőle a belépést egy másik EU-s országba. Minderről itt olvashat bővebben.

„Az európaiaknak meg kell adni a szabad és biztonságos nyarat – ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mondta hétfőn. – Ahogy tovább halad az átoltottság, javasoljuk az utazási szabályok könnyítését az uniós digitális covidigazolvány segítségével”.

Nyitókép: Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója // Fotó: Forbes Archív (Orbital Strangers)