Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Váradi József: Már kevésbé vagyok optimista a nyár kapcsán

Nem lehet megbecsülni, milyen lesz nyáron az európai légiforgalom, de már legfeljebb csak mérsékelt felpattanásra számít a Wizz Air első embere.

Már nem számít nagy visszapattanásra az európai légiforgalomban Váradi József, a Wizz Air vezére. Egyrészt a korlátozások is biztosan fennmaradnak nyáron, másrészt a kontinens nagyon lassan halad a vakcinabeszerzéssel, így sokára éri csak el az immunitási szintet.

Váradi, Wizz-vezér: A világ átlendült a kapitalizmus legjobb éráján

Mivel nagyon bizonytalan, hogy az egyes kormányok milyen ütemben lazítanak a korlátozásokon, szinte lehetetlen megbecsülni, hogy milyen kereslet lesz a légiszolgáltatásokra a következő pár hónapban. Korábban arra számítottak, hogy nyárra el lehet érni a járvány előtti forgalom 70-80 százalékát, de már nem tudja, mennyire reális az elképzelés.

„Össze kell hangolni a várakozásainkat a valósággal”

idézte a Bloomberg Váradit. „Lehet, hogy ezeken a szinteken fogunk működni, de erre nincs semmi garancia. Nem a kapacitásaink kérdése, hanem a kormányzati intézkedéseké.”

Váradi József a 2020. októberi Forbes Flow-n. Fotó: Fekete Csaba

Váradi korábban még optimista volt, jelentős keresleti emelkedést várt nyárra. Most azonban azt mondta: lesz felpattanás, de nem tudni, mikor. Idén nyárra csak mérsékelt emelkedésre számít az európai keresletben.

A kontinens légiiparának keresztbe tesz az is, hogy az Egyesült Államokkal ellentétben nincs érdemi belföldi légiforgalom, ami a határátlépések korlátozása esetén is eltartaná valamennyire az ágazatot.  

A 36 milliárd forintos vagyonával a 40. leggazdagabb magyar Váradi még a tavaly Forbes Flow rendezvényen arról beszélt, hogy „minél jobban fáj rövid távon a válság, annál jelentősebbek az előnyök hosszú távon.” Váradi szerint azzal, hogy pénzt gyűjtöttek (a Wizz különösen nagy cash állományon ül) és folyamatosan faragták a költségeiket, tudatosan készültek a rossz időkre. Ez szerinte azért is volt fontos, mert ilyen helyzetekben tudják magukat megkülönböztetni másoktól.

„Jó időben mindenki jól néz ki, ilyenkor derül ki, valójában ki milyen.”

Borítókép: Váradi József, Fotó: Orbital Strangers

Oszd meg!