Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Suzy Brooks / Unsplash

Visszatérnek a magyar utakra a Google Street View autói

Idén tavasszal visszatérnek Magyarországra a techóriás autói, hogy az utak, autópályák és városok Google Street View képeit frissítsék a Google Térképen. 

A Google Street View (Google Utcakép) autói  2021. március 16-án indulnak el Magyarországon. A következő hónapokban többek között Miskolcon, Egerben, Debrecenben, Szolnokon, Nyíregyházán, Békéscsabán, Szentesen, Veszprémben, Tatabányán, Szombathelyren, Sopronban, Pécsen, Kaposváron és Szekszárdon jelennek meg majd a techóriás járművei. 

Az autók által készített új képek segítségével frissítik majd a Google Street View képeit, hogy lekövessék a városok és az utak változásait.

A Magyarországon 2013 óta elérhető Utcakép 360 fokos képet mutat utcákról, valamint természeti és kulturális nevezetességekről. Jelenleg a világ szinte minden országában elérhető. 

A techóriás, elmondása szerint igyekszik figyelni a személyes adatok védelmére az utak és a városok körbefotózása során. A közzétételt megelőzően a képeken egy speciális eljárás segítségével elhomályosítják az emberek arcát, illetve a rendszámokat, így azok  nem lesznek beazonosíthatóak.

A fővárosi  Hősök tere még a Covid előtti időkben. Forrás: Google Street View

A Street View lehetőséget kínál a felvételek közzétételét követően is további részletek, például személyek, házak és autók elhomályosítására, ezt a képek jobb alsó sarkában található „Hiba bejelentése” gombra kattintva lehet igényelni. 

A 2007-ben indult Google Street View a Google Maps (Térkép) egyik szolgáltatása, mely ma már csaknem 100 országban érhető el. Magyarországon 2013 óta nézegethetjük az utcákat, tereket, legutóbb két éve tavasszal frissült itthon az Utcakép. Az utóbbi egy évben – ha másképpen nem is – a Google Street View segítségével virtuálisan sokfelé elutazhatunk.

Fotó: Suzy Brooks / Unsplash

Oszd meg!