Csendben világhírű, 200 éves és magyar. Mi az?

Talán olvastad – mert még a Washington Post és a New York Times is lehozta –, hogy januári számunkat idő előtt vissza kellett hívni az újságárusoktól. A Hell Energy tulajdonosai kértek ideiglenes intézkedést […]

Bővebben

fotó: Google Street View

Frissül a Google Utcakép funkciója, ezekben a magyar városokban kell készülni

A Google Trekker cipelése nem könnyű meló. Tudom, mert próbáltam. Ráadásul én még a könnyített, akkumulátor nélküli verziót kaptam a hátamra az A38-on tartott sajtórendezvényen, ahol bejelentették, hogy a mai naptól ismét bővül és frissül a magyar Utcakép szolgáltatás.

A 2007-ben indult Google Street View (Utcakép) a Google Maps (Térkép) egyik szolgáltatása, mely ma már 88 országban érhető el. Magyarországon 2013 óta nézegethetjük az utcákat, tereket.

Boros Botond, a Google marketing igazgatója a mai nap bejelentette, hogy a Google Street View újraindul hazánkban és friss felvételeket készítenek.

A helyszínek Budapest, Székesfehérvár, Győr, Szeged, Miskolc és Debrecen, és a bevett gyakorlat szerint a Google minden rendszámtáblát és arcot törölni fog a felvételeken.

A fotók elkészítése többféle módon történik. Az eseményen bemutatott egyik eszköz a Google Trekker, ami kinézetében egy izmosabb hátizsákra hajaz. Tetején 15 kamera 2,5 másodpercenként rögzíti az utcát, majd a különböző nézőpontokból készült felvételeket egy gömbeszközzé rakja össze. A 15 kilós „zsák” mellett a leggyakoribb módszer az autóra szerelt kamerarendszer, míg a beltéri felvételeknél egy könnyebben kezelhető kézi kocsira helyezik a fényképezőgépeket .

Google Trekker. Fotó: Alphabet

Google Trekker. Fotó: Alphabet

Az eseményen nemcsak a Google Trekkert lehetett kipróbálni, hanem a Google Cardboardot is.

A virtuális valóság szemüveg egy telefonnal kiegészítve 3 dimenziós térérzetet ad, és segítségével úgy érezhetjük, mintha tényleg ott lennénk a Street View által mutatott helyszínnél.

fotó: Google Street View

 

"Ha össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez ez én tehetségem."

Benedek Tibor, olimpiai bajnok vízilabdázó, edző