A jó élet

Világkörüli út a kanapéról: 7 világörökségi helyszín, amit otthonról is bejárhatsz

Forbes
2020. március 23. 3 perc olvasás

A koronavírus leállította a turizmust, de attól még a házi karanténban a négy fal helyett a világörökségi helyszínekben is gyönyörködhetünk. A Google Street View-es utazás előnyei: nincs légszennyezés, nincs jetlag, nem kell azon aggódni, hogy mit hagytunk otthon, és még a pizsamánkból sem kell felöltözni hozzá.

1. Robben-sziget, Dél-Afrika

A Fokvárostól 12 kilométerre található sziget az arpatheid politikai foglyainak börtöneként vált hírhedté. Nelson Mandela 27 börtönben töltött évéből 18-at itt töltött mielőtt elnökké választották. Mandela celláját is megnézhetjük Vusumsi Mcongo, egy szintén apartheid-ellenes aktivista által vezetett túrán.

Robben Sziget // fotó: Grant Durr
Robben-sziget // fotó: Grant Durr

2. La Alhambra y el Generalife, Spanyolország

Az ország iszlám múltját idéző palotaegyüttes az egyik leglátogatottabb spanyol turisztikai látványosság. A 13. és a 14. században épült Alhambra neve azt jelenti „a vörös erőd”, amit 27 torony véd. A kertjeit is érdemes megnézni.

Alhambra // fotó: Dimitry B
Alhambra // fotó: Dimitry B

3. Gízai piramisok, Egyiptom

A Kairó melletti három legnagyobb gízai piramist i.e. 2600 és 2500 között építették. Hufu piramisa az ókori világ Hét Csodájának egyike, de ide tartozik még a Nagy Szfinx, és több halotti templom is. A virtuális sétán szinte kerülgetni kell a tevéket és az utcai árusokat.

Gízai piramisok // fotó: Ricardo Gomez Angel
Gízai piramisok // fotó: Ricardo Gomez Angel

4. Pompeii, Olaszország

Az egykor virágzó délolasz metropoliszt a Vezúv 79. augusztus 24-i kitörése temette hamu alá. Ekkor 9 milliárd tonna vulkanikus anyag szóródott szét a Nápolyi-öböl területén, a törmelékek a vulkántól több mint harminc kilométerre is megtalálhatók voltak. A vulkánkitörés után a Vezúv körüli települések 1600 évre eltűntek, és csak 1748-ban találtak rájuk.

Pompeii // fotó: Denise Jones
Pompeii // fotó: Denise Jones

5.Versailles-i kastély, Franciaország

A Napkirály rezidenciája 1682-től a francia forradalomig a francia uralkodók lakhelye volt. A fényűzés és a hatalom szimbóluma az európai kastélyépítészet egyik csúcspontja.

Versailles-i kastély // fotó: Stephanie LeBlanc
Versailles-i kastély // fotó: Stephanie LeBlanc

6. Angkorvat, Kambodzsa

Az ország fő látványossága Ázsia legnagyobb vallási épületkomplexuma. A XII. század elején épült Angkorvathoz több száz templom tartozik, bőven el lehet időzni velük.

Angkorvat // fotó: Taylor Simpson
Angkorvat // fotó: Taylor Simpson

7. Nijo-jo kastély, Kiotó, Japán

Az 1603-ban épített kastélyt három park veszi körül, amelyek az ország legszebbjei közé tartoznak. A Nijo-jo belsejében a hagyományos japán művészettel díszített falak mellett a szándékosan recsegő padló is megjelenik. Utóbbi védelmi eszközként funkcionált: így a testőrök meghallották, ha ellenség közeledett.

Nijo-jo kastély // fotó: Eleonora Albasi
Nijo-jo kastély // fotó: Eleonora Albasi

Kiemelt kép: Lea Kobal