Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]

Bővebben

Visszaszámlálás: még másfél évig érdemes új lakás vásárlásába fogni

Felemás kép rajzolódik ki a KSH legújabb adatai alapján az új lakások piacáról. Az átadott lakások száma 30 százalékkal nőtt  2018 első felében, a lakásépítési engedélyek száma viszont csökkent. 2020-tól emelkedhet a lakásépítési áfakulcs, a beruházók ezért új projektek helyett inkább a mostaniak befejezésére koncentrálnak.

Vegyes adatokat közölt a KSH az új lakásokpiacáról, derül ki az Ingatlan.com sajtóközleményéből. 2018 első félévében 30 százalékkal nőtt az átadott lakások száma, 6517 új lakást adtak át az országban. Eközben a lakásépítési engedélyek száma 9 százalékkal csökkent (18 ezerre).

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakásépítési engedélyeknél fontos figyelembe venni, hogy nem mindegyikből lesz tényleges lakás. Ráadásul a legfrissebb statisztikák arra utalnak, hogy a beruházók új projektekbe való belevágás helyett inkább arra koncentrálnak, hogy a folyamatban lévő építkezéseket befejezzék a 2019 végén lejáró áfahatáridő végéig.

Eddig van ugyanis érvényben a jelenlegi szabályozás szerint az 5 százalékos kedvezményes lakásépítési áfa, 2020-tól emelkedhet az áfakulcs, magyarázza Balogh.

Az új lakások iránti kereslet az Ingatlan.com adatai alapján 24 százalékkal nőtt a második negyedévben éves összevetésben. Budapesten 14 százalékos, Pest megyében 42 százalékos volt a növekedés. Vidéken is van igény az új ingatlanokra: Hajdú-Bihar megyében szintén 42, Komárom-Esztergomban több mint 50, Somogyban 52, Vas megyében pedig 62 százalékkal nőtt a kereslet.

Balogh szerint a lakásépítések dinamikus növekedése és a kiadott építési engedélyek csökkenése alapján olyan építkezési hullám rajzolódik ki, ami miatt a potenciális vevőknek a következő másfél évben érdemes új lakást vásárolniuk. 2019 után ugyanis elképzelhető, hogy szűkebb lesz a kínálat, és az árak még a jelenleginél is magasabban tetőzhetnek.

Ketyeg az óra, közeleg a határidő, meglódulnak a lakásépítések

Fontos változások: még több pénz áramolhat az ingatlanszektorba – a tőzsdén keresztül is

 

"A felnőtt horgászok többsége totál analfabéta. Egy átlaghorgász nagyjából 3 ezreléket tud a horgászatról, én talán 3 százalékot."

Bodrogai Ferenc, a Forest Papír alapítója