Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: 贝莉儿 NG // Unsplash

Ketyeg az óra, közeleg a határidő, meglódulnak a lakásépítések

Az Ingatlan.com szerint a kedvezményes lakásáfa már bejelentett megszüntetése pörgeti fel épp a hazai építőipart – de a munkaerőhiány megint betehet a szektornak. 

Visszaszámlálás indul! A kedvezményes lakásépítési áfa ideje hamarosan lejár, az építőipar pedig tömeges építésekkel reagál. Az építőipar csak májusban 15,1 százalékos növekedést ért el, az egyéb építményeknél 23,7, míg a lakásépítéseket magába foglaló épületépítéseknél 8,8 százalékos volt a bővülés.

A történtek mögött az áfahatáridő áll

Az ingatlan.com szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a lakásépítési hullám nem fog leállni sőt, újabb élénkülés várható, melyben nagy szerepe van annak, hogy

a kedvezményes lakásépítési áfa határideje a jelenlegi kilátások szerint 2019 végén lejár.

A beruházók érdekei azt diktálják, hogy még 2020 előtt az építéseket be kell fejezni, mert a lakásokat így még 5 százalékos áfakulccsal lehet eladni. A már futó fejlesztések felpöröghetnek, de tovább társasház-építések is jöhetnek a piacra. A növekedések jól hangzanak, azonban keresztbe tehet nekik az ipart érintő kapacitás- és munkaerőhiány.

 2018 a lakások éve

Az első negyedévben közel 3400 lakás épült országszerte, ami 65 százalékos növekedést jelent éves szinten. A területi különbségek azonban továbbra is jelentősek: Győr-Moson-Sopronban 15,5 új lakás jutott tízezer lakosra, ami messze meghaladja a 3,5 lakásos országos átlagot. A második Pest megye 8,4, a harmadik pedig Csongrád 4, lakásos mutatóval, de átlag feletti eredményt ért el még Vas és Somogy megye is.

Itthon azok a térségek tudnak jobb eredményt felmutatni, ahol egy vagy több olyan nagyváros van, ahol a gazdasági teljesítmény növekszik.

Somogy megye is ezért tudott az átlagnál jobb teljesítményt nyújtani, hiszen a balatoni fejlesztések nem jönnek rosszul a régiónak.

A területi különbségeket jól szemlélteti az is, hogy 2018. első negyedévében Budapesten és Pest megyében épült a lakások majdnem fele (49,2 százaléka), miközben a fővárosban és Pest megyében lakik az ország népességének alig egyharmada (30,8 százaléka).

 

Oszd meg!