Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. alapítója. Fotó: BÉT

Nagy tranzakció a biotechnológiai piacon: a szegedi Solvóba beszállt egy francia multi

A francia Citoxlab Group többségi részesedést szerzett a transzporter fehérjék vizsgálatában globális piacvezető magyar Solvo Biotechnológiai Zrt-ben – tudatta a cég szerkesztőségünkkel.

 Az 1999-ben alapított, szegedi székhelyű Solvo Biotechnológiai Zrt. gyógyszeripari, biotechnológiai és diagnosztikai kutatás-fejlesztéseket végez és a világon elsőként kezdett membrán transzporter fehérjékhez kapcsolódó gyógyszerkölcsönhatásokkal foglalkozni, ezen a területen globális piacvezetőnek számít. A Solvo több mint egy tucat szabadalom tulajdonosa, partnerei között szerepelnek a világ legnagyobb gyógyszergyárai és biotechnológiai cégei. A társaság a saját területén piacvezető, a jelenlegi tranzakció egyik célja az, hogy belépjenek a gyógyszer metabolizmus piacára és ezzel biztosítsák a lehetőséget a további növekedéshez.

A Citoxlab – a világ 5 legnagyobb gyógyszeripari szolgálató cégének egyike – globális vezető a toxikológiai kutatások területén, Franciaország, az USA és Kanada mellett Magyarországon, Veszprémben is üzemeltet telephelyet.

A Solvo Zrt. kisebbségi hányada továbbra is a menedzsment kezében marad, a vállalat vezetésében sem történik változás. A munkatársak több mint 10 %-a külföldi, vannak közöttük japán, amerikai, angol és holland szakemberek is, a társaság által jegyzett szakmai publikációk száma kétszer annyi, mint az összes közvetlen versenytársuké együtt.

 

„Jelenleg több mint 40 országba exportálunk mintegy 600 ügyfélnek, laborjaink Szegeden és Budapesten találhatóak. Árbevételünk fele az USA piacán generálódik, ahol 2013 óta van leányvállalatunk – mondta el Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt elnök-vezérigazgatója –  Ahhoz, hogy be tudjunk lépni a metabolizmus vizsgálatok világpiacára, szükséges a Citoxlab szakmai háttere. Biztos vagyok benne, hogy közös erővel komoly sikereket érünk el az új piacokon is, büszke vagyok arra, hogy magyar középvállalkozásként világsikereket könyvelhetünk el.”

Exkluzív részletek

A közlemény nem tért ki rá, mekkora tranzakcióról lehet szó, de a Solvo nyilvánosan elérhető adatai alapján több milliárdos biznisz lehet. Annyit megtudtunk a cégtől, hogy közel 90%-os részesedést szereztek a franciák, a menedzsment kezében pedig kicsit több mint 10% maradt, vagyis mondhatjuk, hogy exitáltak az alapítók (ilyenkor nem ritka, hogy egy kisebbségi pakett marad a menedzsment kezében).


Borítókép: Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. alapítója. Fotó: BÉT 

Oszd meg!