rövid hír

Magasról a mélybe: a legnagyobb vesztesek 2021-ben

Forbes
2021. december 28. 8 perc olvasás

Sűrű évet tudhatunk magunk mögött: sok ember karrierje ívelt fel a pandémia alatt, még többnek pedig tönkrement. Anyalapunk, az amerikai Forbes listában összesítette a legnagyobb veszteseket.

Megzavarta a koronavírus sok amerikai karrierjét. A munkájukat elvesztő emberek mellett több millióan egyszerűen felmondtak kiégés miatt, vagy azért, hogy jobb lehetőségeket csípjenek meg.

Egyre többen döbbennek rá, hogy személyes, privát életük megnyilvánulásaik akár a karrierjükbe is kerülhetnek, ahogy például a január 6-án a washingtoni Kapitóliumban tüntetők jártak.

Mint a sikersztoriknál, itt is vannak olyanok, akik vesztesként is (nem éppen követendő) példát alkotnak, lángra kapott karrierjük elporladását még a közvélemény is megcsámcsogja, ahogy azt illik. Ezekből a legnagyobb bukásokból állított össze listát a Forbes. 

A karrierpolitikus bukása – Andrew Cuomo, volt New York-i kormányzó

Ő volt a világjárvány korszakának tökéletes vezetője: az értelem és útmutatás lelki hangjaként dícséretet érdemelt, miközben washingtoni politikustársai lekicsinyítették a kockázatokat. Idén augusztusban azonban a korábbi New York-i kormányzó, Andrew Cuomo lemondott, miután a New York-i főügyész jelentése szerint Cuomo 11 nőt szexuálisan zaklatott. Azóta erőszakos érintésekkel és nem megfelelő szexuális magatartással vádolják. Mindkettőt tagadja.

A volt New York-i kormányzó komoly vádakat kapott. Forrás: Andrew Cuomo // Facebook

Legutóbbi szúrásként Cuomót a New York állam etikai bizottsága arra kötelezte, hogy lemondjon a pandémia-memoárja milliódolláros profitjairól.

A Cuomo-fivérek másik jómadara – Chris Cuomo, volt CNN riporter

A járvány korai szakaszában a CNN riporter Chris Cuomo és bátyja, Andrew közötti testvéri viccelődés a tévécsatorna elé ragasztotta a nézőket. Ezt közeli viszonyt azonban már kifogásolták, amikor kiderült, hogy New York kormányzóját szexuális zaklatással vádolják.

Cuomót decemberben rúgták ki a CNN-től, miután bizonyítottan átlépett egy újságírói etikai határt, amikor megpróbált segíteni bátyjának:

nyilvános nyilatkozatokkal kapcsolatos tanácsokat, valamint újságírók megkeresését ajánlotta a lehetséges lejáratócikkek megakadályozása érdekében.

Átléphetett egy határt. Fotó: Chris Cuomo // Facebook

Felmondását szintén szexuális zaklatások vádja követett, amit Cuomo – testvéréhez hasonlóan – szintén tagad.

Aki túl komolyan vette a Hannibalt – Armie Hammer, színész

Armie Hammer számára 2021 ígéretesen kezdődött: megkapott egy főszerepet Jennifer Lopez oldalán, és egy kulcsszerepet is a Keresztapa című film készítéséről szóló tévésorozatban. Aztán jött néhány Instagram-üzenet egy névtelen fióktól, amiben a színész állítólag kannibálnak vallotta magát, aki meg akarta inni az üzenetek fogadójának vérét. A közösségi média azonnal felkapta a sztorit, közben pedig egyre több bántalmazásra, nemi erőszakra és bizarr viselkedésre utaló jeleket tárt fel az internet népe.

Ígéretes projektekkel nyitott, most ott is nagy a csend, ahol már leforgatták vele a jeleneteket. Fotó: Wikimedia Commons

A People-nek adott januári nyilatkozatában Hammer „hülyeségnek” és „gonosz és hamis online támadásoknak” nevezte az üzeneteket; a Vanity Fair szerint Hammer soha nem erősítette meg, hogy tőle származnak az üzenetek. Ügyvédje „felháborítónak” és „nyilvánvalóan hamisnak” nevezte a többi állítást.

Ügynöke és publicistája miatt Hammer néhány hónapra rehabra ment, és most bizonytalan, milyen jövő áll előtte.

A főnök, aki 900 embert rúgott ki Zoomon – Vishal Garg, Better.com CEO

Egy mintapélda arról, hogy mit ne tegyünk az alkalmazottak elbocsátásakor: nehéz felülmúlni azt a hírhedt decemberi Zoom-hívást, amiben a Better.com vezérigazgatója, Vishal Garg 900 embert bocsátott el. Különösen hideg volt: „Ha részt vesz ebben a hívásban – mondta Garg – akkor annak a szerencsétlen csoportnak a tagja, akit elbocsátunk.”

A hívást ráadásul Garg még kissé öncélú dumája is rondította. „Amikor utoljára csináltam, sírtam. Ezúttal remélem, hogy erősebb leszek.” Vargnak visszaütött a karma, hamarosan ő is távozni kényszerült.

A tripla-gyűlölködő – Jon Gruden, a Las Vegas Raiders volt edzője

A korábbi Super Bowl-győztes Jon Gruden októberben mondott le a Las Vegas Raiders edzői posztjáról, miután médiafigyelmet kaptak azok az e-mailek, amikben homofób, nőgyűlölő vagy rasszista megjegyzéseket tett. Az e-mailek – amelyekben Gruden állítólag félmeztelen nőkről cserélt fotókat, majd bírálta vagy lekicsinylő megjegyzéseket tett Roger Goodell NFL-biztosról és több másik személyről – egy munkahelyi vizsgálat részeként kerültek felszínre, amik őt nem is érintették.

Gruden visszavágott, beperli a ligát és Goodellt, amiért állítólag kiszivárogtatták a róla szóló e-maileket.

Nem hagyja annyiban, perel, mert kiszivárogtak az e-mailjei. Fotó: Wikimedia Commons

Nem ő az egyetlen NFL-edző, aki idén megakasztotta saját pályafutását: a Jacksonville Jaguars decemberben mindössze 13 meccs után menesztette Urban Meyert, miután rossz eredményeket ért el, emellett pedig számos, pályán kívüli vitát generált: egy korábbi játékos azt állította, hogy Meyer nyújtás közben belerúgott a lábába. Meyer szerint ez „pontatlan” állítás.

A haldoklók mellett tovább koncertező – Travis Scott, hip-hop szupersztár

A vállalatok számára jó márkanévnek számított Travis Scott. Ez azonban megváltozott a novemberi Astroworld zenei fesztiválon történt tragédia után, amelyben a tömeg hirtelen előrenyomulása 10 koncertlátogató halálát okozta. Többen megsérültek, több, milliárd dolláros per jelenleg is folyamatban van. A YouTube-on is látható felvételek szerint Scott simán folytatta a koncertet, miközben a mentősök már a sérülteket látták el.

Bár nem világos, hogy ki a hibás, a márkák elhatárolták magukat a sztártól. Az Anheuser-Busch a közelmúltban közölte, hogy leállítja Scott Cacti nevű seltzerének (alkoholos ital) gyártását gyártását.

Millió dolláros értékből lett mérgező Travis Scott neve a márkáknak. Fotó: Wikimedia Commons

A múlt hónapban a Nike elhalasztotta a Scotttal közös cipőkollekcióját, „tiszteletből mindenki iránt, akit érintettek a tragikus események”, a Mega64 produkciós cég pedig azt mondta, hogy azonnal befejezi a Scott részvételével készülő projektet.

Eközben a Change.org oldal petíciójának több mint 60 000 aláírása után a Billboard megerősítette, hogy Scott nem lesz része a 2022-es Coachella zenei fesztivál programjának. Scott bocsánatot kért, és felajánlotta, hogy kifizeti az áldozatok temetési költségeit, amit néhány család elutasított.

Bukottak még…

Az amerikai Forbes teljes összeállításában több szereplőt is megneveznek, akik számára nem úgy sikerült a 2021-es év, mint ahogy azt tervezték: hatalmas karrier-pofont kapott többek között

  • Matt Doran, ausztrál TV-riporter, miután az Adele-el közös interjúját letiltotta az énekesnő csapata, mert kiderült, hogy új albumát meg sem hallgatva, felkészületlenül érkezett a beszélgetésre (az eset után bocsánatot kért, állítása szerint nem látta azt az e-mailt, amiben elküldték neki a lemezt);
  • Josh Hoffman, a Zymergen szintetikus biológia-cég alapítója és volt CEO-ja, aki befektetőit cserben hagyva 2021-re és 2022-re is minimális profitot ígért a termékének csúszása miatt (azóta a Zymergennel közös döntés alapján lemondott vezérigazgatói posztjáról);
  • John Matze, a Parler volt CEO-ja, miután a közösségi média alkalmazásán beszélték meg a részleteket a január 6-i, kapitóliumi tüntetők;
  • Samir Rao, az Ozy Media alapítója, aki saját cégét befektetők előtt magát másik vállalat felsővezetőjének álcázva méltatta;
  • Alice Sebold, a Lucky és a The Lovely Bones írója, miután kiderült, hogy az előbbi, szexuális erőszakát krónikázó memoárját hamis vádakra alapozta, és miatta ítéltek el 16 évre egy ártatlan embert (akit azóta novemberben felmentettek, és Unlucky néven most dokumentumfilmet forgat);
  • Leehom Wang tajvani-amerikai színész, aki házasságtörése miatt több fontos márka-együttműködést is elveszített.