rövid hír

900 embert rúgott ki Zoom-on azonnali hatállyal, most távozni kell neki is – azonnali hatállyal

Zsiborás Gergő
2021. december 10. 2 perc olvasás

A Better.com CEO-ja egy hete egy háromperces Zoom-videóban rúgott ki 900 embert, amiből nagy botrány lett. A még a cégnél dolgozók újabb levelet kaptak, de most nem Zoom-megbeszélésre hívták őket. 

Az amerikai Forbes által megszerzett levélből az derül ki, hogy Vishal Garg, a cég vezérigazgatója elhagyja a jelzálogkölcsönökkel foglalkozó startupot, méghozzá pont úgy, ahogy  azt ő maga is közölte egy hete a munkatársaival: azonnali hatállyal. 

A levelet Paula Tuffin, a finteh cég jogtanácsosa küldte körbe cégen belül, ismét nagyon sajnálatosnak nevezve Garg múlt heti online meetingjét (borítóképünkön egy kép az ominózus hívásból). A pénzügyekért felelős Kevin Ryan lesz a cég ideiglenes vezetője, aki már múlt héten azt mondta, sem az időzítés sem a forma nem volt megfelelő, ahogyan Garg elbocsátotta az alkalmazottakat. 

Eltolják a tőzsdére lépést is 

Mint kiderült, Garg elég rosszul bánt a Better-dolgozókkal, a kirúgott kollégáira például azt mondta, lusták voltak, de korábban is tett becsmérlő megjegyzéseket a munkatársaira, sőt a befektetőkre is. A cég azonban töretlenül növekedett és haladt előre, még a covid jelentette nehezített pályán is, és a csoportos leépítés ellenére a terv az volt, hogy 7 milliárd dolláros értékelés mellett megkezdhetik szervezni a tőzsdére lépést. A Bloomberg hírügynökség szerint az elmúlt hét eseményei után a társaság ezt egyelőre elhalasztja. A cég egy ún. SPAC-en (egy lényegében üres, de a tőzsdére bevezetett cégen) keresztül bocsátott volna ki részvényeket. Az Aurora Corporation-nel tervezett összeolvadás így később jöhet össze, eredetileg a negyedik negyedévre tervezték azt. 

900 embert rúgott ki egyetlen videóhívásban – jó pár cégnél lett a Zoom az új HR-es

A tömeges elbocsátások online bejelentésére több példa is akad az elmúlt két évből, főleg a technológiai cégeknél. Garg bukását ugyanakkor az okozta, hogy toxikus légkört alakított ki maga körül.  

A Better.com egyik nagybefektetője a japán Softbank, anno ez a cég fektetett a magyar gyökerű Ustream videós streaming-szolgáltatóba is.