Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kate Townsend, Unsplash

Felháborodtak a vendéglátósok a minisztérium rendeletén: így reagált a tárca

A nagy vihart kavart rendelet kötelezővé teszi a szakképesítést a konyhán dolgozóktól, és ezzel elsősorban a büféket és a kisebb éttermeket hozza hátrányos helyzetbe. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium már tegnap kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását.

Papír kell a lángossütéshez – körülbelül így lehetne tömören összefoglalni a tegnap a 444 által kiszúrt rendelet lényegét. Ugyan a módosítás tegnap söpört végig a médián, a 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet már augusztus végén megjelent a Magyar Közlönyben és szeptember elején hatályba lépett. A piac szerint a határozat még nehezebb helyzetbe hozza a vendéglátó szektort, ami már így is nyögi a munkaerőhiány és a járvány okozta terheket.

A vendéglátósoknak eszük ágában sincs visszatérni a szektorba

A marketinges is takarít, alig marad valaki, aki dolgozna a turizmusban – írtuk korábban a forbes.hu-n. A legtöbb szállodavezető a nyár elején még abban bízott, hogy az újranyitás után fel tudják tölteni az állományt, de a legtöbben, akik a járvány előtt hagyták ott a szektort, nem térnének vissza.

A statisztikai hivatal adatai szerint az idei első negyedévben 50 ezerrel kevesebben dolgoztak a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás területén, mint egy évvel korábban.

A G7 számításai szerint a 25 legnagyobb szállodás cégtől nagyjából 3400 alkalmazott lépett ki a járvány kezdete és idén április között. Közülük a legtöbbjüket elküldték, de a bizonytalanság miatt sokan voltak azok is, akik maguk hagyták ott az ágazatot és néztek biztosabb megélhetés után. 

A minisztérium rendelete újabb pofon lenne az egyébként is nehézségekkel küzdő szektornak.

A marketinges is takarít – alig marad valaki, aki dolgozna a turizmusban

Mit mondott ki a rendelet és kiket érint?

Az intézkedés lényege, hogy a cukrászati készítmények, fagylalt készítését, valamint a meleg és hideg ételek, italok készítését csak szakképesítéssel rendelkező személy végezheti el. Az intézkedés az édességkészítő, pék-cukrász, sütő-és cukrászipari technikus, cukrász, cukrász szaktechnikus, diétás cukrász, szakács, szakácssegéd, szakács szaktechnikus, diétás szakács, vendégtéri szaktechnikus képzettségeket érinti. A meleg és hideg ételek és italok felszolgálására ez az elvárás nem vonatkozik.

A rendelet főleg azokat a büféket, kisebb éttermeket és gyorsétterem-láncokat sújtja, akik sokszor diákokat és betanított munkásokat alkalmaznak.

A vírus által megtépázott vendéglátásban egyébként is probléma a munkaerőhiány, sokan inkább nem tértek vissza a szektorba.

A vendéglátósoknak eszük ágában sincs visszatérni a szektorba – munkaerőpiaci körkép

Mi volt eddig más?

Az előző 21/2010-es NFGM rendeletben kitétel volt, hogy a szakképzettség elvárása nem vonatkozik a büfétermékek elkészítésére. Most ez az enyhítés kimaradt.

Mit lép a minisztérium a negatív visszhangokra?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását – közölte tegnap a minisztérium a közleményében. Ahogy írták, a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre.

Az elmúlt időszakban azonban olyan visszajelzések érkeztek a piac felől, amelynek alapján a tárca úgy módosítja a szabályozást, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése.

A javaslat részleteiről a tárca tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

Kiemelt kép: Kate Townsend, Unsplash

 

Oszd meg!