Kate Townsend, Unsplash
Üzlet

A marketinges is takarít – alig marad valaki, aki dolgozna a turizmusban

Forbes
2021. augusztus 16. 3 perc olvasás

A legtöbb szállodavezető a nyár elején még abban bízott, hogy az újranyitás után fel tudják tölteni az állományt, de a legtöbben, akik a járvány előtt hagyták ott a szektort, nem térnének vissza.

Annak ellenére, hogy már júniusban elkezdett újra pörögni a hazai turizmus, a vezető szállodás cégek egyelőre nem kezdték el nagyüzemben visszavenni a korábban elküldött alkalmazottakat. A szektorban ténykedő 25 legnagyobb vállalat létszáma az áprilisi mélyponthoz képest alig 4 százalékkal nőtt, és még mindig harmadával elmaradt a járvány előtti szinttől – írja a G7

Az elmúlt két hónap bővülése kizárólag a vidéki szállodákat fenntartó társaságoknak volt köszönhető. A láncoknál és a fővárosi hoteleknél továbbra is lényegében stagnál az alkalmazottak létszáma. 

A statisztikai hivatal adatai szerint az idei első negyedévben 50 ezerrel kevesebben dolgoztak a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás területén, mint egy évvel korábban. A G7 számításai szerint a 25 legnagyobb szállodás cégtől nagyjából 3400 alkalmazott lépett ki a járvány kezdete és idén április között. Közülük a legtöbbjüket elküldték, de a bizonytalanság miatt sokan voltak azok is, akik maguk hagyták ott az ágazatot és néztek biztosabb megélhetés után.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének júliusban megválasztott elnöke szerint azoknak,

akik az elmúlt másfél évben elhagyták a szakmát a 95 százaléka nem is akar visszatérni.

Kate Townsend, Unsplash
Ötvenezer ember tűnt el a szektorból. Forrás: Kate Townsend, Unsplash

Ez legalább 30-35 ezer embert jelent. Ennyi alkalmazott biztos hiányzik most az ágazatból.

A munkaerőhiányt jól szemléltetik az olyan történetek, miszerint volt olyan szálloda, ahol a labdarúgó Európa-bajnokság alatt a marketingesek takarították a szobákat, annyira nem találtak szobalányt.

Sok hotel panaszkodott felszolgáló- és szakácshiányra is, a műszaki alkalmazottakat pedig az építőipar szívta el az ágazattól.

A munkaerőhiány miatt több szektoron belüli konfliktus is kialakult. Például a szállodások azt nehezményezik, hogy az étteremnyitást követően olyan vendéglátósok csábították el a leállás idején általuk fizetett alkalmazottaik egy részét, akik a járvány kezdetén az első pillanatban elküldték szinte minden munkatársukat.

Emellett egy Budapest-vidék verseny is kialakulóban van. Az előbb éledező vidéki szállodák a felvételeket is előbb kezdték meg, és ezek a vállalatok is tudtak alkalmazottakat elcsábítani a fővárosi hotelekből. Emiatt a bérköltség is egyre emelkedik, hiszen a cégeknek egymásra kell licitálnia az új munkatársakért.

A most felvetteket azonban még így sem könnyű maradásra bírni.

Az új munkatársak kétharmada nem tölti ki a próbaidejét sem. Az első 3 hónapban kilép.

Borítókép: Kate Townsend // Unsplash