Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Várja a pályázatokat a régió legnagyobb energetikai startupversenye – tavaly magyar csapat nyert

Az InnoEnergy által indított PowerUp! Közép-Európa legnagyobb innovatív energetikai fejlesztésekkel foglalkozó nemzetközi megmérettetése. A startupok számára meghirdetett program huszonnégy országból, köztük Magyarországról várja a jelentkezőket.

A jelentkezési határidő április 19.

A részvételhez egy prototípusra, egy csapatra és egy kitöltött jelentkezési lapra van szükség. Az indulók májusban Bootcamp rendezvényeken és országos döntőkön vesznek részt. A helyi győzteseket pedig meghívják Prágába a végső, nagy döntőbe, amelyet június 19-én rendeznek.

A verseny elsősorban az energiaszektorra és a tiszta energiára koncentrál, de olyan megoldásokkal is lehet pályázni, melyek a mobilitással, a kiberbiztonsággal, az intelligens városokkal és a légszennyezés visszaszorításával foglalkoznak.

A fődíjat idén 30 000 euróra emelték a tavalyi 20 000 euróról, a második és harmadik helyezett 10 000 és 5 000 euró díjazásban részesülhet.

A legérdekesebb projekteket bemutató csapatokat pedig meghívják az InnoEnergy Highway akcelerátorprogramba is, amelynek keretén belül akár további 150 000 eurós támogatást is kaphatnak.

Az InnoEnergy-t még 2010-ben alapították, és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával működik.

Legutóbb magyar startup nyert

A 2017-es döntőben a HeatVentors csapata vitte el a fődíjat. Róluk korábban is írtunk már, Farkas Rita és Andrássy Zoltán  egy olyan innovatív, fázisváltós hőtárolókat fejleszt, amik kilencven százalékkal kisebb méretűek, mint az átlagos vizes tárolók, és húsz-negyven százalékkal kevesebb energiaráfordítással tudják ugyanazt a tárolást biztosítani.

Ennek köszönhetően a beruházás fél és két év között megtérül.

A technológia fűtési-, fagyasztó- és megújuló-rendszerekhez, valamint naphőerőművekhez is használható, és Kínában terjeszkednek.

Egy magyar páros új alapokra helyezte a hőtárolást – Kínában csinálnának belőle nagy üzletet

Borítókép: InnoEnergy

Oszd meg!