Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar győztes Európa legnagyobb energetikai startup versenyén

A magyar HeatVentors nyerte meg az innovatív energetikai fejlesztésekkel foglalkozó startupok számára meghirdetett nemzetközi megmérettetés, a PowerUp! verseny idei döntőjét, amelyet november 22-én a budapesti RAM Colosseumban tartottak meg.

A Farkas Rita és Andrássy Zoltán által képviselt vállalkozás egy olyan innovatív, fázisváltós hőtárolási megoldást mutatott be, amellyel

kilencven százalékkal kisebb tárolókban és húsz-negyven százalékkal kevesebb energiaráfordítással tudják ugyanazt a tárolást biztosítani, mint a vizes tárolók, ráadásul mindezt fél és két év közti megtérülési időszak mellett.

A technológia fűtési-, fagyasztó-és megújuló-rendszerekhez, valamint naphőerőművekhez is használható. A Kínában terjeszkedő csapatról néhány hónapja írtunk mi is.

„A győztes csapat, a HeatVentors választ ad az energia ipar egyik legnagyobb kihívására: az új és hatékony energiatárolás megteremtésére” – fejtette ki Łukasz Świercz az InnoEnergy közép-európai üzletfejlesztési ügyintézője, a zsűri elnöke.

A második díjat a vele együtt járó 10.000 euróval a máltai FLASC vehette át. A startup képviselői olyan megoldást mutattak be a budapesti döntőn, amely a sűrített levegő és víznyomás segítségével tárolja a megtermelt energiát. Az 5000 euróval díjazott harmadik helyezett a csehországi VIA ALTA lett, amelynek alapítói azt tűzték ki célul, hogy az általuk kifejlesztett technológiával a biológiailag lebomló hulladékokból állítanak elő bioüzemanyagot.

A budapesti nagydöntő során 12 startup mutathatta be megoldásait a zsűri, a befektetők és a média képviselői előtt. Ők voltak azok, akik korábban megnyerték a regionális döntőket Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Litvánia, Lettország, Észtország, Románia, Bulgária, Horvátország és Görögország területén.

A döntősöket 24 közép-európai ország 158 olyan csapata közül választották ki, akik beneveztek a versenyre.

innoenergy_powerup2017_award-ceremony

A HeatVentors az első helyezéssel járó 20 ezer eurós nyeremény mellett lehetőséget kapott arra is, hogy részt vegyen az InnoEnergy Highway támogató programjában. Szintén részt vehet a programban a Mebius csapata, aki az InnoEnergy nemzetközi partnerétől, a MOL-csoporttól nyerte el a Wild Card különdíjat.

A zsűri tagja volt Bacsa György, a MOL-csoport stratégiaért és üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója, Barbara Nowakowska, a Lengyel Magántőke-társulás ügyvezető igazgatója, Viktor Miškovský, az Inven Capital befektetési igazgatója, Matias Torrellas, az InnoEnergy portfoliókezelője, Łukasz Świercz, az InnoEnergy közép-európai üzletfejlesztési ügyintézője, a zsűri elnöke, és Agnieszka Wasilewska-Semail, a Rafako S.A. vezérigazgatója.

Oszd meg!