Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Varga Mihály pénzügyminiszter / Mónus Márton, MTI

Év végéig megállapodhatnak az uniós újraindítási alapról Varga Mihály szerint, addig marad a devizahitel

Az infláció jövő év végére mérséklődhet a három százalékos szintre a pénzügyminiszter szerint.

„Ez a vita tartós lesz”

– idézi tudósításában a Portfolio Varga Mihály pénzügyminiszter az uniós helyreállítási alappal kapcsolatban megosztott gondolatait.

A miniszter a portál által szervezett keddi Budapest Economic Forumon azt mondta, szerinte komoly, politikailag motivált vitája van Lengyelországgal és Magyarországgal az Európai Bizottságnak az alap felhasználásáról (részben annak módjáról, részben jogállami kérdésekben – a szerk.), azonban ez a feszültség véleménye szerint enyhülni fog. Egyelőre a kormány a szeptemberben általa kibocsátott devizakötvényekből finanszírozza a járvány okozta válság kezelését, de Varga szerint év végére megállapodhatnak az EB-vel a forrásokról.

Visszapattanás és lassú rendezés

A válsághelyzet enyhülésével Varga szerint V-alakú visszapattanást mutat a gazdaság, azonban ezt látva is lassabban, csak 2024 végére gondolja indokoltnak, hogy az államháztartási hiányt az elvárt 3 százalékos szint alá csökkentsék. Magyarázata szerint

2008 után megtanultuk, hogy ha túl gyorsan rendezünk vissza, akkor elindítunk egy újabb recessziós hullámot.

Ez ellen dolgozhat az infláció magas szintje is, amit jelenleg az emelkedő energiaárak hajtanak felfelé. Varga Mihály szerint jövő év elején elindulhat egy mérséklődés, 2022 végére csökkenhet az infláció a 3 százalékos szintre, illetve az alá.

A válság gazdasági kezeléséből kiemelte a kormány idén hozott jóléti intézkedéseit, illetve ismertette a jövőre vonatkozó irányokat:

  • a második ütemben a felsőoktatás támogatására, valamint a bértámogatások megtartására törekednek,
  • a harmadik ütem a gazdaság zöld átmenetéről és a digitalizációról szól majd.

Kiemelt kép: Mónus Márton, MTI

Az infláció elérte a Netflixet: árat emeltek Magyarországon is

Oszd meg!