Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Orbán Viktor: Nem akarok senkit lebeszélni a maszkviselésről, de nem ez, hanem az oltás az igazi megoldás

Nem lesz mindenki számára kötelező vakcina, a negyedik hullám során biztosan nem lesznek olyan szintű lezárások, mint az előző hullám alatt, de a veszélyhelyzetet az év végig meghosszabbítják.

Orbán Viktor kormányfő több hét után szerepelt ismét péntek reggel a Kossuth Rádióban. Egyebek mellett a Ferenc pápával való találkozásáról, megszokott módon Brüsszelről, a migrációról, és az LMBTQ közösség „propagandájáról” is beszélt mielőtt a jelenlegi járványhelyzet és a várható korlátozások is szóba kerültek volna.

„Kerültük azokat a kérdéseket, amiben nem értünk egyet” – mondta a pápával folytatott beszélgetéséről. Ilyen volt például a migráció kérdése, de a kormányfő szerint a családokról ugyanaz a véleményük.

Megemlékezett a tizenöt évvel ezelőtt kiszivárgott őszödi beszédről is. Ezt a magyar politika „dermesztő” pillanatának nevezte.

A kötelező oltást a magyar ember gyomra nem veszi be

A maszkviselésről Orbán Viktor azt mondta, hogy nem akar róla senkit lebeszélni, de nem ez az igazi megoldás, hanem a vakcina.

„Lesz negyedik hullám, ez nem kérdés. A kérdés az, hogy milyen súlyos lesz. Ez attól függ, hogy mennyien oltatják meg magukat” – mondta.

A kormány nem fogja mindenki számára kötelezővé tenni az oltást, Orbán szerint „ezt a magyar ember gyomra nem veszi be”, de arról folynak tárgyalások, hogy bizonyos munkakörökben a munkáltató kérhesse az oltottságot az alkalmazottaitól. A kormány a következő hullám alatt olyan szintű lezárásokat nem tervez, mint az előző hullám során, de a veszélyhelyzetet az év végig meghosszabbítják. A harmadik oltásról azt mondta, „jobb ha van, mintha nincs”.

Nagyon fontos a nyugati piac

„Az EU-s forrásokból jön ide pénz, de ha ebből levonjuk azt, amit a nyugati cégek kivisznek aztán innen, akkor negatív irányban van a mérleg nyelve” – mondta a kormányfő arról, hogy szerinte az Európai Unióban nem azért kell ott lennünk, mert támogatásokat kapunk, hanem azért, mert így tudjuk eladni a nyugati piacon, amit az országban megtermelünk. Hozzátette, hogy szerinte „csak abból élhetünk meg, amiért megdolgoztunk.”

Arról is beszélt, hogy nem baj, hogy Magyarország egyelőre nem kap jogállamisági aggályok miatt az EU helyreállítási alapjából, hiszen az hitel, amit vissza kell fizetni. Mint ismert, a kormány a napokban 1258 milliárd forint értékű kötvényt bocsátott ki, eladósodva ezzel.

A miniszterelnök az uniós hitellel kapcsolatban nem említette, hogy bár azt vissza kell fizetni, a piacon elérhető többi hitellel szemben jelentősen kedvezőbb kamatozású.

Borítókép: Orbán Viktor // Facebook

Oszd meg!