Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

lakás felújítás Milivoj Kuhar Unsplash

Van olyan szakember, akire fél évet kell várni a lakásfelújítások miatt

Bő két héttel kell többet várni egy szakemberre, mint tavaly nyáron és ugyanannyit, mint a járvány előtt. 

Annyira felfutottak a lakásfelújítások, hogy megint bő négy hónapot kell várni egy szakemberre. Az átlagos, 133 napos várakozási idő szinte pont annyi, mint a járvány előtt volt, de tavaly nyáron is csak két héttel volt kevesebb, amikor az ország csökkentett üzemmódban működött.

Komárom-Esztergom megyében és Tolna megyében a legalacsonyabb a szakember-hiány, itt akár 115 napon belül számítani lehet, hogy elkezdődik a munka. Hajdú-Bihar megyében és Csongrád-Csanád megyében viszont akár 150 nap is eltelhet, mire megérkezik a szakember. Ácsra van a legkisebb kereslet, így ő akár 94 napon belül el is kezdheti a munkát, de egy villanyszerelőre lehet, hogy 145 napot, közel öt hónapot kell várni – áll a Mapei Kft, 4450 fő megkérdésével készített kutatásában.

szakember hiány Mapei kft

Az átlagos várakozási idő megyénként. Forrás: Mapei Kft.

Az ideális várakozási idő egy-két hónap lenne, az időtávok emelkedése mögött pedig vélhetően az otthonteremtési és felújítási támogatások hatása áll Markovich Béla, a Mapei Kft ügyvezetője szerint. A felújítást tervezők 26 százaléka biztosan igénybe veszi az otthonfelújítási támogatást. További 35 százalék talán, még nem döntötte el, de lehetségesnek tartja.

A program az egész lakáspiacot megmozgatta

Ennek megfelelően a generálkivitelezők várólista ideje 16 százalékkal nőtt: míg a járvány előtt csak 97 napot kell várni rá, ma már 113-at. Sőt, Heves és Veszprém megyében 189 nap, bő fél év is eltelhet, mire a kivitelező elkezdi a munkát.

300 milliárdba kerül az új otthonteremtési program – további részleteket tisztáztak

A kormány a járványt követő válságra válaszul otthonteremtési programot indított, támogatja a felújításokat, erről mi is írtunk. A támogatásból a meglévő ingatlant lehet bővíteni, szépíteni, korszerűsíteni, egészen a különböző asztalosmunkákig elszámolható a forrás.

A felújítások mellett az ignatlanadásvételek számát is megdobták a programok. Az ingatlan.com szerint erős évre számíthat a lakáspiac. Az eladó lakások iránti érdeklődések száma jelentősen, 20 százalékkal növekedett tavaly februárhoz képest. Az ingatlan.com becslése alapján idén februárban 10 200 hasznát lakás cserélhetett gazdát, ami 2 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben – januárhoz képest viszont 9,6 százalékos emelkedést jelent.

Borítókép: Milivoj Kuhar // Unsplash

Oszd meg!