Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Még asztalosmunkákra is felhasználható a lakásfelújítási támogatás – itt vannak a részletek

Novák Katalin Facebookon jelentette be a használt lakásokra igényelhető otthonfelújítási támogatás részleteit, amit “Magyarország legnagyobb otthonteremtési programjának” nevezett.

Január elsejétől lehet igényelni a támogatásokat, ami új-és használtlakás-vásárlásokra, felújításra és bővítésre is jár. A legtöbb tétel gyerekhez vagy CSOK felvételéhez kötött, de az új lakások áfájának csökkentése minden vásárlót érint.

Január 1-től:

  • 27 százalékról 5 százalékra csökken az újértékesítésű ingatlanok áfája, itt nincs gyerekre vagy CSOK-ra vonatkozó feltétel
  • Akik felveszik a CSOK-ot, azok visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is
  • Legalább egy, 25 évesnél nem idősebb gyerek mellett 50 százalékos felújítási támogatás jár a legkülönbözőbb felújítási és bővítési munkálatokra 
  • A használt és az új lakások vásárlása is illetékmentes lesz CSOK-igénylése esetén
  • Többgenerációs ingatlanok támogatása legalább egy gyermek esetén

A legtöbb új részlet a felújítási támogatásról derült most ki. A bejelentés alapján a meglévő ingatlant lehet bővíteni, szépíteni, korszerűsíteni, egészen a különböző asztalosmunkákig elszámolható. A támogatás a beruházás felére, maximum 3 millió forintig vehető igénybe, tehát ennél kisebb összegre is lehet. Egy család csak egyszer veheti igénybe, a feltétel egy 25 évnél fiatalabb gyerek (a 12. héttől a magzat is számít), elvált és egyedülálló szülők, házasok és élettársi kapcsolatban élők is jogosultak rá.  A megváltozott képességűek, gyodra jogosult gyerekek esetében a 25 éves életkort nem kell figyelembe venni. A gyerek mellett még legalább egyéves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony vagy felsőoktatási jogviszony és köztartozásmentesség szükséges.

A felújítások fontos részlete még, hogy azoknak január elseje után kell elindulnia, a számlákat gyűjteni kell anyag-és munkaköltségről is, illetve a kormány által biztosított blanketta szerződést az államkincstárokhoz kell benyújtani a munkáról. 

Anyagköltség és munkadíj fele-fele arányban igényelhető, vagyis legfeljebb 1,5-1,5 millió forint támogatás igényelhető ezekre egyenként.

A pénzt a családnak kell megelőlegeznie és  utólag tudja visszaigényelni az államkincstárnál. Minden folyamatot el lehet majd elektronikusan is intézni, a számlákat a munka befejezését követő 60 napon belül kell az államkincstárhoz beküldeni. Az elbírálásra 30 napjuk van, ezt követően 5 napon belül kiutalják a pénzt.

Oszd meg!