Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Max Max / Unsplash

Felpörgették a lakáspiacot az otthonteremtési támogatások, erős évre számíthatunk

Összesen több mint tízezer használt lakóingatlan adásvételére kerülhetett sor februárban az ingatlan.com becslése szerint, ami közel tíz százalékkal több a januári adatoknál. Az otthonteremtési támogatások okozta lakáspiaci lendület februárban már az adásvételek számában is érezhetővé vált. A növekedés egyik motorja a felújítási támogatás volt.

Erős évre számíthat a legfrissebb adatok szerint a lakáspiac, derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből. Mint sajtóközleményükben írják, az eladó lakások iránti érdeklődések száma jelentősen, 20 százalékkal növekedett tavaly februárhoz képest. Az ingatlan.com becslése alapján idén februárban 10 200 hasznát lakás cserélhetett gazdát, ami 2 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben – januárhoz képest viszont 9,6 százalékos emelkedést jelent.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokban nem lát sok meglepetést, mint mondja, számítani lehetett arra, hogy az állami lakásprogram új elemeinek kedvező hatása hamar megjelenik a piacon. „Januárban még az tranzakciók száma 2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, februárban viszont már 2 százalékos volt a többlet. A lakáseladásokhoz kötelezően készítendő energiatanúsítványok és az ingatlan.com-on meghirdetett ingatlanok iránti kereslet adatai szerint a felújítandó, nagy energiafogyasztású lakások száma jelentősen nőtt a forgalomban. A két legrosszabb energetikai kategóriába (II és JJ) sorolt ingatlanokra 17 százalékkal több energiatanúsítvány készült, mint tavaly februárban.”

További élénkülés várható

Az ingatlan.com előrejelzése szerint a következő hónapokban még erőteljesebben növekedhet a lakáspiaci forgalom tavalyhoz képest, de ebben a koronavírusnak meghatározó szerepe lehet. Tavaly tavasszal a járvány magyarországi megjelenése miatt visszaestek az eladások, amit minden bizonnyal tükrözni fognak az idei számok, márciusban és áprilisban akár 40-50 százalékkal több adásvételre is sor kerülhet éves összevetésben.

A fentiekhez hasonló tendenciákra számít a CIB Bank is, akik szintén közleményben osztották meg tapasztalataikat. Mint írják, a januárban elindult otthonfelújítási támogatást nagy érdeklődés övezi, úgy látják, nagy áttörést hozhat a lakások korszerűsítése terén.

Csökkenő havi törlesztők – mit jelent az otthonfelújítási program a számokban?

Az otthonfelújítási támogatás lényege, hogy a legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek maximum a felét átvállalja az állam legfeljebb 3 millió forintig.

Itt vannak a lakásfelújítási támogatás részletei

A támogatásnál az anyagköltség és a munkadíj fele vehető figyelembe, a költségeket pedig számlával kell igazolni.

A jövő év végéig tartó program szinte minden felújítási célt támogat, így többek között például az energetikai korszerűsítést, a festést, a burkolást, a nyílászárók cseréjét vagy a konyha felújítását is.

Borítókép: Max Max / Unsplash

Oszd meg!