Tokió, 2021. augusztus 26. A győztes Veres Amarilla a kerekesszékes vívás A. kategóriájának párbajtőr egyéni versenyének döntője után, amelyben nyert a kínai Zsung Csing ellen a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 26-án. Veres Amarilla a magyar küldöttség második érmét szerezte. MTI/Koszticsák Szilárd
rövid hír

A támogatások töredékét kapja a parasport, mégis egyik legjobb paralimpiánkat zártuk Tokióban

Forbes
2021. szeptember 06. 2 perc olvasás

Soha nem végzett jobb helyen a paralimpiai éremtáblázaton a magyar csapat, mint a hétvégén zárult tokiói játékokon. A 18. hellyel az 1984-es eredményt sikerült megismételni, amely eddig messze a legnagyobb sikere volt a hazai parasportnak. Bár a mostaninál több érmet négyszer is hozott a magyar küldöttség, aranyból csak egyszer, szintén a már említett 37 évvel ezelőtti játékokon született több.

A G7 írt arról, hogy

„az eredmény különösen annak fényében nagy siker, hogy a fogyatékkal élők sportját korántsem tömte ki úgy pénzzel az állam, mint a sportot általában”.

A deklaráltan ilyen célra fordított összeg ugyan emelkedett az elmúlt években, ám aránya az összes sportra fordított pénzhez képest végig rendkívül alacsony volt.

A legutóbbi lezárt költségvetés szerint 2019-ben 475 millió forintot fordított „fogyatékosok sportjának támogatására” a kormányzat. A tervekben 2020-ra ennél jóval magasabb, egyébként 17 éves időtávon is abszolút rekordösszeg, 907 millió forint szerepelt, de ezt még akkor irányozták elő, amikor úgy volt, hogy 2020-ban rendezik a tokiói játékokat. Így nem lenne meglepő, ha a végső támogatás elmaradt volna ettől.

A teljes cikk itt olvasható.

Az úszók egyik aranyérmét, Illés Fanni szerezte, aki a Forbes 30/30-as listáján is szerepelt.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és álló
A záróünnepségen a magyar zászlót Ekler Luca vitte, aki távolugrásban lett paralimpiai bajnok. Fotó: Facebook // Magyar Paralimpiai Csapat

Az éremtáblázat élén Kína végzett 96 arany, 60 ezüst és 51 bronzéremmel, a második Nagy-Britannia, harmadik az Egyesült Államok lett.