Fotó: Forrás: Magyar Paralimpiai Bizottság // Facebook
Üzlet

Elkezdődött a paralimpia, magyarok is küzdenek

Forbes
2021. augusztus 25. 3 perc olvasás

Az olimpiához hasonlóan nézők nélkül, de megrendezik Tokióban a XVI. paralimpiát, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseményét, amely jövő vasárnapig tart. 

A magyar színeket 37 versenyző, illetve egy ugyancsak sportolói státusban lévő kerékpáros kísérő, azaz guide képviseli, írta az MTI. A megnyitóünnepségen a magyar zászlót a hatodik paralimpiáján szereplő kerekesszékes vívó, Dani Gyöngyi vitte.

A magyar csapat a megnyitóünnepségen. Forrás: Facebook // Magyar Paralimpiai Bizottság

 A versenyeken a menekültek csapatával együtt 163 küldöttség rekordnak számító 4403 (2550 férfi és 1853 női) versenyzője küzd 22 sportágban. Az előző csúcsot a riói paralimpia tartotta 4328 sportolóval. A női résztvevők száma is rekord, az öt ével ezelőtti 1671-et meghaladva. A különböző sérültségi kategóriák miatt Tokióban 539 számban tartanak majd eredményhirdetést. 

 A közönség számára zárt kapus, helyi idő szerint kedd esti, a hagyományokhoz hűen színes műsor tűzijátékkal kezdődött, köszöntötték a díszpáholyba érkező Naruhito császárt, illetve Andrew Parsonst, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnökét, majd a stadion küzdőterére hozták és a központi emelvényen felvonták a japán lobogót. 

Több mint 14 évnyi munkának felel meg a magyar olimpiai aranyérem

 A tokiói szervezők a nyitó ünnepséget a “Szárnyaink vannak” (We have wings) mottó köré álmodta meg, melynek üzenete: “Az életben nem mindig van hátszelünk,

néha hiába próbálunk haladni, nem jutunk messzire, nem látjuk merre tartunk és nem értjük a környezetünket, ezért megállunk és magunkba fordulunk. Olyan ez mintha, szembeszélbe kerülnénk, de a paralimpikonok tudják, mindegy merről fúj a szél, be lehet fogni, hogy előre haladjunk, tudják, hogy ha elég bátrak és kiterjesztik szárnyaikat, hihetetlen magasságokba juthatnak. És most, amikor majd a versenyzők nagyszerű teljesítményeket nyújtanak, mi, nézők is felfedezhetjük, hogy nekünk is vannak szárnyaink”. Mindezt egy kis egyszárnyú repülő történetével mesélték el két részletben, a hivatalos beszédek előtt és azokat követően.

Forrás: Facebook // Magyar Paralimpiai Bizottság

Hasimoto Szeiko, a játékok szervezőbizottságának vezetője emlékeztetett rá, hogy a koronavírus-járvány milyen nagy kihívás elé állította az egész világot, és

azt ígérte, az olimpia után a paralimpián is mindent elkövetnek annak érdekében, hogy biztonságos legyen a környezet.

Egyúttal kiemelte, hogy Tokió az első város, amely másodszor rendez nyári paralimpiát.

Borítókép forrása: Facebook // Magyar Paralimpiai Bizottság