Fotó: Fotó: Casa Rosa / Wikimedia
rövid hír

Őszre megkaphatja az uniós engedélyt a Szputnyik

Forbes
2021. augusztus 05. 2 perc olvasás

Oroszország januárban kérte a Szputnyik V európai uniós törzskönyvezését, őszre ez meg is történhet.

„A Szputnyik V vakcina engedélyezési folyamata az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) pozitív és professzionális módon zajlik. A Szputnyik V klinikai vizsgálatainak valamennyi adatát benyújtották a GCP- (helyes klinikai gyakorlat-) ellenőrzésre. Az ellenőrzés eredményei alapján pozitív visszajelzést kaptunk az Európai Gyógyszerügynökségtől” – állt az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által a Szputnyik V számára létrehozott hivatalos Telegram-csatornán megjelent közleményben. 

A nyilatkozat azt is kiemelte, hogy az orosz állásfoglalás szerint az Európai Bizottság tisztviselői „átpolitizált” nyilatkozatokat közöltek az oltóanyaggal kapcsolatos információhiányról és a biztonsági kételyekről.

Sérelmezték például, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán azt nyilatkozta, hogy az EMA számára még mindig nem áll rendelkezésre elegendő adat az orosz vakcina engedélyezéséhez.

Kirill Dmitrijev, az RDIF vezérigazgatója július 18-án, a CNBC TV18-nak adott interjújában azt mondta, hogy a Szputnyik V uniós jóváhagyása ősszel várható – írja a Portfólió.

Oroszország január 29-én kérelmezte az EMA-tól a Szputnyik V európai uniós törzskönyvezését. Az oltóanyag folyamatos felülvizsgálata (rolling review), amelynek keretében az ügynökség megállapítja, hogy a vakcina megfelel-e a hatékonyságra, biztonságra és minőségre vonatkozó uniós előírásoknak, március 4-én kezdődött meg.

Borítókép: Casa Rosa // Wikimedia