MTI/AP/Emilio Morenatti
Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti
rövid hír

Putyin B-terve? Észak-Korea mintájára új ukrán állam jöhet létre

Forbes
2022. március 28. 2 perc olvasás

Az ukrajnai katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov vasárnap azt mondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök azt fontolgatja, hogy koreai mintára két részre szakítaná Ukrajnát.

Budanov elmondta: Oroszország Kijev körüli hadműveletei kudarcot vallottak, az orosz sereg pedig immáron lehetetlen, hogy megdöntse az ukrán kormányt. Ezért Putyin mostantól inkább a keleti és déli területekre koncentrál.

„Okunk van azt hinni, hogy a »koreai« forgatókönyvet fontolgatják Ukrajnában – magyarázta Budanov. – Azaz az orosz hadsereg a megszállt és nem megszállt ukrán területek közt próbálna demarkációs vonalat kiszabni. Voltaképp kísérletet tennének egy Ukrajna-féle Észak- és Dél-Korea megteremtésére.”

Budanov szerint ily módon tartana ki továbbra is Oroszország amellett, hogy szárazföldi folyosót húzzon az ország és a 2014-ben annektált Krím között. Arra is számít, hogy Putyin próbát fog tenni az oroszok által elfoglalt ukrán területek egységesítésére.

A hírszerzési vezető azt is elmondta, hogy ezeken a területeken már most látnak kísérleteket

  • „párhuzamos hatóságok” létrehozására,
  • vagy arra, hogy az ott élőket rávegyék az ukrán hrivnyától való megválásra.

Budanov hozzátette még, hogy számít az ukrán nép ellenállására az orosz törekvésekkel szemben. Egyébként a brit védelmi minisztérium hétvégi jelentése is említést tett az ukrán ellenállás hatékonyságáról, pontosabban arról, hogyan bicsaklik bele az orosz haderők alacsonynak tűnő harci morálja.


A Forbes.hu címlapjáról hozzuk:

Borítókép: Ukrán katonák egy katonai létesítmény közelében, miközben két autó ég egy kijevi utcán 2022. február 26-én. Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti