Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újabb építőipari óriás lett Mészáros Lőrincé, ő fejezi be az új Puskás stadiont is

A Puskás stadion kivitelezőjét is megszerezte a leggazdagabb magyar. A Versenyhivatal előtt a befolyásszerzés. 

Miközben a tőzsdei vagyonkezelőcégébe, az Opus Globalba apportálta építőipari cégcsoportjának, a Mészáros Holdingnak az 51 százalékát, az iparágban újabb nagyvadat szerzett meg Mészáros Lőrinc, a Forbes kimutatása szerint a leggazdagabb magyar.

A Mészáros érdekeltségébe tartozó – tőzsdén kívüli – vagyonkezelő, a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), hogy egyedüli közvetlen irányítást szerez a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt. felett – szúrta ki a GVH honlapján a Napi. Az ügyletet a versenyhivatalnak jóvá kell hagynia. A Pannon Speed Pro a tulajdonosa a zalaegerszegi központú, és állami valamint önkormányzati megbízásokkal alaposan kitömött ZÁÉV Zrt-nek. A Napi azt írja,

építőipari berkekben már régóta nem volt titok, hogy a cég Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerül.

A lépés annyiból érdekes, hogy úgy tűnt, Mészáros a birodalmában elkezdett konszolidálni, erre a tőzsdei jelenlét miatt is szükség volt. Az építőipari cégei nagy része a Mészáros Holdingba került, aminek fele átkerült az Opus Globalba apportált vagyonelemként. A gyerekei nevei után Fejér B.Á.L. – ra keresztelt családi építőipari cégen kívül tehát a legnagyobb építőipari társaságait egy vagyonkezelő alá terelte. Most újabbat szerzett. A Talentis Group nevű cége körül is sok minden történik, ide szervezte ki médiaérdekeltségeinek nagy részét, köztük a Mediaworks kiadót is, amit aztán tovább adományozott a kormányzati médiaalapítványnak. Nemrég jegyezték be a Talentis Agro Zrt.-t, itt pedig agrárérdekeltségeit fogja majd konszolidálni, ide kerül a Simicskától megszerzett Mezort-csoport is.

Mészáros nagyobb földesúr lesz, mint Csányi – nagy a mozgolódás a cégbirodalomban

A konszolidációs törekvések egyértelműek voltak tavaly év végén, ami már csak azért is indokolt, mert a tőzsdén jegyzett két vagyonkezelője, a Konzum és az Opus hamarosan összeolvad. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan úgy tűnik, nem nagyon vesz vissza a lendületből, újabb és újabb cégekbe vásárolja be magát. Ezekben közös, hogy mind nagy segítséget kaptak vagy kapnak az államtól megrendelések, esetleg egyedi kormánydöntések formájában.

A ZÁÉV Zrt.-t 2015-ben adták el korábbi tulajdonosai a Pannon Speednek, a vagyonkezelőnek Peresztegi Imre, a cég vezérigazgatója volt eddig a többségi tulajdonosa.

Egyebek mellett a ZÁÉV építi fel fővállalkozóként a Magyar Építővel közösen

az új Puskás stadiont nettó 150 milliárd forintért, húzta fel a Swietelsky Magyarország Kft.-vel a szombathelyi stadiont és sportkomplexumot, a cég újította fel a Gül Baba türbéjét és építette meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lovardáját.

December végén amúgy már beszállt egy másik építőipari cégbe, – egy szintén közpénzzel kitömött – zöldmezős projektbe is, a kormány támogatásával Szerencsen építhet üveggyapottgyárat, vagyis hamarosan alapanyagot is beszállít majd az építőiparnak.

Milliárdos támogatással kitömött, újabb céget vett Mészáros Lőrinc

Üzlettársa, Szíjj László pedig nemrég vette át Szemerey Tamástól, a jegybankelnök unokatestvérétől annak 32,9 százalékos részesedését az MKB Bankbank, ez lehet Mészárosék következő nagy tőzsdei durranása, a bankot ugyanis az év második felében tőzsdére viszik.

Hivatalos: Mészáros és üzlettársa az egyik legnagyobb magyar bank 81,5 százalékos tulajdonosa

Oszd meg!