Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hivatalos: Mészáros és üzlettársa az egyik legnagyobb magyar bank 81,5 százalékos tulajdonosa

A tőzsdei bevezetés előtt álló MKB új nagytulajdonosa Szíjj László építési vállalkozó. A minibankja livkiditási helyzetét javítani igyekvő Szemerey Tamás körön kívülre került. 

Az MKB Bank a honlapján jelentette be egy rövid közleményben, hogy a pénzintézet tulajdonosi szerkezete megváltozott: ezek szerint a Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó  BanKonzult eladta a bank 32,9 százalékával rendelkező cégét Szíjj László építési vállalkozónak. Szíjj az állami tendereken óriásira hízott Duna Aszfalt építőipari társaság tulajdnosa, aki nemrég vásárolta meg az egykor Simicska Lajos üzleti köréhez sorolt Közgépet. Útóbbi egészen addig volt az állami tenderek első számú kedvezményezettje, amíg Orbán Viktor kormányfő és Simicska Lajos 2014-15 körül össze nem vesztek.

Simicska emblematikus építőipari óriáscége már Mészáros köréhez került

A Közgép után maradt űrt nagy részben a Duna Aszfalt töltötte ki – melynek tulajdonosa közeli üzlettársa Mészáros Lőrincnek, van több közös érdekeltségük is.

Ilyen lesz ezután az MKB is, a bank 49 százalékának tulajdonosa ugyanis az immár leggazdagabbnak számító magyar, Mészáros Lőrinc. Szíjjnek eddig nem volt pénzpiaci befektetése, most viszont egy igen komoly értékkel bíró részvénycsomagot szerzett meg. A válságban megroggyant MKB-t ugyanis az állam szanálta, majd nem teljesen átlátható módon privatizálta a kormánypártokhoz közeli üzletembereknek. Mészáros mellett később beszállt Szemerey Tamás, aki Matolcsy György jegybank elnök rokona. Nem véletlen az sem, hogy a bankot az a Balog Ádám vezeti, aki Matolcsy egyik “felfedezettje”, együtt dolgozott vele Matolcsy minisztersége idején a nemzetgazdasági tárcánál, és az MNB-ben is, mint alelnök, innen ment aztán át, hogy vezesse az MKB-t. Korábban ő is rendlekezett egy 10 százalékos részesedéssel, de azt értékesítette Szemereynek, ez a pakk került most Szíjjhez.

A nagy dobás azonban csak most jön: az év második felében ugyanis tőzsdére viszik az ötödik legnagyobb magyar bankot.

Valószínű, hogy ezért is történt váltás a tulajdonosi körben.

A Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó NHB mikrobank ugyanis nehéz helyzetbe került év végén, az MNB korlátozta a felvehető pénzmennyiséget, a bank azóta úgy döntött, bezárja vidéki irodáit. Az NHB ugyan tényleg egy törpe bank – amiből több, a családhoz közelálló projektet is hiteleztek -, tehát a magyar bankrendszert nem rengeti meg, hogy nehéz helyzetbe került, de a leendő részvényeseket biztos aggasztotta volna, ha az MKB-ban bent marad egy olyan tulajdonos, aki bankárként kudarcot vallott.

Balog Ádám tavaly a Figyelőnek beszélt arról, hogy

céljuk, hogy a leghatékonyabb bankpiaci szereplővé válljanak, ezt állítják majd a fókuszba a digitalizáció mellett.

2023-ra már 3000 milliárdos mérlegfőösszeg a terv, tartósan 17% feletti tőkearányos megtérülés és fenntartható, mintegy 50 milliárdos eredmény elérése a cél. Az idei évre pedig a 20 milliárdos nyereség elérése reális cél lehet.

Azt látni kell, hogy a fentiek nemcsak hangzatos ígéretek. Mészáros Lőrinc vagyonbecslésekor több tőkepiaci szakemberrel is beszéltünk, akik mind azt mondták, hogy a politika is komolyan gondolja, hogy az MKB nagy tőzsdei sztorira készül, ezért például a bank nagyon odafigyel a hitelezési politikájára, ahogy egyikük mondta, “mindenki tudja, hogy az MKB nem házipénztár”. A pénzintézet pedig egyre jobb számokat produkál – az ugyanakkor továbbra is igaz, hogy a bank nem lenne ennyire jó állapotban, ha az adófizetők pénzéből nem szabadítják meg a rossz eszközöktől.

A tulajdonosváltás után a Mészáros család és Szíjj együttesen 81,5 százalékos tulajdonosai lettek a banknak.

Szemerey Tamás kiszállt, fókuszálhat arra, hogy rendezze saját bankja megroppant likviditási helyzetét.

A Forbes legfrissebb, januári számában publikálta az 50 leggazdagabb magyar listáját. Ezen Szíjj László 106,2 milliárd forintos vagyonával a 9., míg Szemerey 41,7 milliárdos vagyonával a 27. volt. Kérdés, mennyit fizetethett Szíjj a bank harmadáért, ez nem árulták el. A Forbes idei becslése szerint a bank legalább 140 milliárdot érhet – vagyis már a privatizációt követően nagyon olcsón jutottak hozzá a bankhoz a politika közeli szereplők. A tőzsdei bevezetés után hízhat tovább Szíjj László vagyona, aki egyértelműen nagy üzletet hozott össze a bank harmadának megszerzésével.

Oszd meg!