Üzlet

Milliárdos támogatással kitömött, újabb céget vett Mészáros Lőrinc

Forbes
2019. január 04. 3 perc olvasás

Újabb kapacitásokat épít ki, az élelmiszergyártás után a szigetelőanyag-gyártásban Mészáros Lőrinc egy új cég felvásárlásával. A projekt milliárdos támogatást kapott és a kormány kiemelt jelentőségűnek nyilvánította. 

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő – tőzsdén kívüli – vagyonkezeleő, a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. tavaly december elején egyedüli tulajdonosa lett a szerencsi, de korábban debreceni székhelyű PIMCO Kft.-nek. A mára 153 milliós jegyzett tőkével rendelkező céget 2011-ben alapították, azóta jelentős érdemi tevékenységet nem végez a beszámolók alapján – írja az Mfor.

A PIMCO azonban nem emiatt a legérdekesebb. A társaság az évek óta húzódó, Szerencsre tervezett üveggyapotgyár beruházásával összefüggésben 2017. május 23-án kapott érvényes környezethasználati engedélyt 2022. május 31-ig az illetékes megyei környezetvédelmi hatóságtól.

A hatóság oldalán elérhető engedélyeztetési dokumentáció szerint évi 13-14 ezer tonnás kapacitással működne a gyár, és 100 fő foglalkoztatását biztosítaná. A tervezett létesítmény önkormányzati területen valósulna meg, a 6,4 hektáros ingatlanra a bérleti szerződést is megkötötte a PIMCO, azt ugyanis csatolták az engedélyeztetési eljáráshoz benyújtott dokumentációhoz. Dátum hiányában azt nem tudni, hogy mikor írták alá a felek a szerződést, viszont a bérleti díj fizetése 2017.02.01-től volt esedékes, és 2030 szeptemberéig szól. Mértéke 225 forint/m2/év, ami megközelítőleg 14,4 millió forintos költséget eredményezett az ingatlan esetében. Magát a gyárat közel 9000, a raktár épületet pedig 4000 m2-esre tervezték.

Az engedélyeztetési eljárást nagyon hamar, mindössze 42 nap alatt lefolytatta a hatóság. A gyorsaság nem meglepő, hiszen 2016 év végén

a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította a bruházást, ami a hatósági ügyek felgyorsítását is eredményezi.

A kormány azonban nemcsak ilyen formában támogatta a beruházást, hiszen a Szerencsi Hírek 2017 májusi számában megjelent tudósítás szerint a Nemzeti Befektetési Ügynökség 2016 szeptemberében

4 milliárd forintos támogatásban részesítette a projektet.

Az engedélyeztetési dokumentációban foglaltak szerint a PIMCO – vagyis most már Mészáros – ezzel a beruházással egy teljesen új piaci szereplőként kívánt megjelenni a hazai és az európai szigetelőanyag gyártó ipar szegmensében is. Az üzem beindításával és a piacra lépéssel az “első hazai gyártóként fog működni az Európai Unió területén” – idézi az Mfor a dokumentumot.

Nem ez Mészáros első zöldmezős beruházása, beszállt már egy búzakeményítő-gyárba (Viresol) és egy izocukorgyárba is (Kall Ingradients), ezek jelentős üzletrészét apportálta amúgy az Opus Global nevű tőzsdei cégébe, cserébe Opus-részvényeket kapott – többek között ez a tranzakció is hozzásegítette ahhoz, hogy Magyaroszág leggazdagabb embere lett.

Magyarország 50 leggazdagabb embere – már nem Csányi az első

Ezzel a tőzsdei terjeszkedés mellett folytatódik a Mészáros Csoport másik nagy projektje: jelentős kapacitásokat építenek ki különböző szektorokokban, most már az iparban is, melyekben közös, hogy engedélyeztetésük elé az állam nem gördít akadályt és jelentős támogatást kapnak (esetleg állami bankok hitelezik meg).


Címlapról ajánljuk

Egy magyar top milliárdos eddig el nem mesélt története – és tanácsai a sikerhez