Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

CDC / Unsplash

Új kínai vakcinát engedélyeztek itthon, jöhet az Astrazeneca indiai kiadása is

Jön egy új kínai oltóanyag és az Astrazeneca indiai változata is. Müller Cecília előtt még a Reuters szellőztette meg, hogy az új kínait is engedélyezte az OGYÉI. Hasonlóan a Sinopharmhoz a harmadik, klinikai tesztfázis eredményei sem nyilvánosak.

Két darabbal bővül a hazai vakcinapaletta. Az egyik a kínai Cansino Biologics terméke, a Convidecia nevű oltóanyag. Az oltóanyag virálisvektor-alapú, azaz a koronavírust vagy a darabjait nem tartalmazza, csak elegendő genetikai információt a tüskefehérjéje előállításához.

Mi vagyunk a harmadik ország, ahol engedélyezik az oltóanyagot Pakisztán és Mexikó után.

Egyelőre azonban ennél többet nem tudni, Müller Cecília országos tisztifőorvos sem árult el többet. Ráadásul a Reuters szerint az oltóanyag harmadik, klinikai fázisának teszteredményei, hasonlóan a többi kínai vakcinához, nem nyilvánosak.

Érdekes továbbá, hogy az új kínai oltóanyag engedélyezését nem is a magyar hatóságoktól tudtuk meg először. A Reuters írt arról, hogy a Convidencia megkapta a vészhelyzeti engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). Müller Cecília csak a hír közzététele után közölte, hogy ez valóban így történt.

Müller Cecília előtt már a Reuters is jelezte, hogy zöld utat kapott az új kínai vakcina.

A másik oltóanyag az indiai Covishield, ám ez igazából nem is annyira új. A termék gyakorlatilag az Astrazeneca oltóanyag, amit az indiai Serum Intézet gyárt.

Ugyanakkor egyik termék kapcsán sincsenek információk, hogy mikor és mennyi érkezik belőlük.

Kemény hetek előtt állunk

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy már a lakosság 16 százaléka megkapta az oltás legalább első adagját, de ettől még kemény hetek előtt állunk. A számok szerint akár már a most kezdődő héten eljöhet a harmadik hullám csúcsa. Óvatosságra intő adat ugyanakkor, hogy a héten közel 20 százalékkal kevesebb tesztből találtak közel 10 százalékkal több fertőzöttet, a pozitív tesztek aránya rekordszintre emelkedett, túllépve a 25 százalékot. A növekedés tehát bizonyosan magasabb, mint amit a hivatalos adat jelez.

Így alakult a vakcinák versenye Magyarországon

Az oltóanyagok hazai versenyéről itt írtunk bővebben. Átoltottságban viszonylag jól áll Magyarország, de ehhez az is kellett, hogy a kínai beszerzés mellett a Pfizer is több mint egymillió adag vakcinát leszállított. A járvány fekete hete eddig a mostani: az egymillió főre vetetett halálozási arányban is elől vagyunk a nemzetközi rangsorban.

Borítókép: CDC / Unsplash

 

Oszd meg!