Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Rollet_koronavírus-teszt

Magyarország átvette a vezetést az uniós halálozási listán, kemény hetek előtt állunk

Az elmúlt három napon már Magyarországon szedte lakosságarányosan a legtöbb áldozatot a koronavírus az egész unióban és nagy esély van rá, hogy így marad a következő hetekben is. Reményre az adhat okot, hogy az új fertőzöttek száma talán már nem hetek, hanem napok múlva tetőzhet. Heti járványösszefoglaló.

Egyetlen pozitívumot láthatunk az elmúlt hét járványadataiban: jelentős mértékben csökkent az azonosított új fertőzések növekedési üteme. Így nézett ki az elmúlt hat hét, ennyivel több teszt lett pozitív, mint a megelőző héten.

  • Február második hete: 23,3%
  • Február harmadik hete: 41,6%
  • Február negyedik hete: 64,3%
  • Március első hete: 46,3%
  • Március második hete: 34,9%
  • Friss, március harmadik hete: 9,2 %

Jöhet a harmadik hullám csúcsa? 

Az egyszámjegyű tartományba visszaszorult növekedés azt sugallja, hogy akár már a most kezdődő héten eljöhet a harmadik hullám csúcsa. Óvatosságra intő adat ugyanakkor, hogy a héten közel 20 százalékkal kevesebb tesztből találtak közel 10 százalékkal több fertőzöttet, a pozitív tesztek aránya rekordszintre emelkedett, túllépve a 25 százalékot. A növekedés tehát bizonyosan magasabb, mint amit a hivatalos adat jelez.

A fertőzéseket késéssel követő adatok mindegyike rekordot döntött, erre számítani lehetett. A coviddal kórházban kezelt betegek száma és a lélegeztetőgépen levő betegeké is meredeken nőtt tovább és a halálozási adat is romlik.

Ez minden bizonnyal a következő hetekben sem változik, kiszivárgott információ szerint a kormány se vár mást.

Viszont nagyon nem mindegy, hogy napi 250, vagy ennél jóval magasabb halálozási adatok mellett jön a tetőzés. Az egészségügyről elérhető adatok alapján és a kórházakból kiszivárgó információk szerint is rendkívül túlterhelt a rendszer. Az eszközellátottság megfelelő, de a személyi feltételekkel kapcsolatban a kormányon kívül mindenki azt mondja, hogy az intenzíves szakszemélyzet hiánya és túlterheltsége miatt már eddig is romlott az ellátás színvonala.

A tömeges fertőzésgyanú és a védettségi igazolványok pörgetik a Covid-tesztek piacát: mi mire jó és mennyiért?

Járványhelyzet Európában: vannak régiók, amik javultak, az összkép nem

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) megelőző két hétről szóló adatai szerint a harmadik legrosszabb lakosságarányos halálozási adatokat produkálta Magyarország az unióban Csehország és Szlovákia mögött. Az elmúlt egy hét átlaga alapján már csak Csehországban volt rosszabb a helyzet, a három napos átlagban pedig már Magyarországon haltak meg a legtöbben.

Mivel Csehországban már egyértelműen lefelé tart az új fertőzöttek görbéje, sajnos egyértelműnek tűnik, hogy a következő hetekben a heti (következő grafikon) és a kéthetes átlagot tekintve is nálunk lesz a legmagasabb a koronavírus okozta halálozás.

A járvány európai szinten is újra erőre kapott, az év eleji öt hetes csökkenés után most már zsinórban negyedik hete regisztrálnak egyre több új fertőzöttet a mellett is, hogy lassan, de folyik az oltások beadása, az uniós átlag is átlépte a 10 százalékot. Teljesen máshogy fest ugyanakkor a járványtérkép, mint januárban.  Február elején így nézett ki.

Most pedig így.

Akkor a brit mutáns a nagy országok közül leginkább Spanyolországot ütötte meg, most viszont az egyre rosszabb észak-olasz és francia adatok húzzák felfelé az összeurópai adatot. Látványos a spanyol, a portugál és ír megtisztulás, az elmúlt másfél hónap legnagyobb vesztesei pedig Magyarország mellett Lengyelország és Svédország. 

Ezt a rizikót a gyógyszergyárak nem vállalják – újabb befektetést kapott a magyar Turbine AI

Oszd meg!

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója