Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Szputnyik V vakcinával oltanak a Semmelweis Egyetemen.

Így alakult a vakcinák versenye Magyarországon

Átoltottságban viszonylag jól áll Magyarország, de ehhez az is kellett, hogy a kínai beszerzés mellett a Pfizer is több mint 1 millió adag vakcinát leszállított. A járvány fekete hete eddig a mostani: az 1 millió főre vetetett halálozási arányban is elől vagyunk a nemzetközi rangsorban. 

Múlt héten azt írtuk, hogy mennyiségben az EU-s beszerzésből érkező vakcinák állnak jobban, ugyanakkor ahhoz képest, hogy mennyi dózist kötöttünk le, az oroszok és a kínaiak szállítottak többet eddig Magyarországra. Ez a helyzet egy hét után sem változott.

A Pfizer és a Sinopharm szállított a héten

A héten érkezett 100 ezer Sinopharm oltóanyag, vagyis az első körben leszállított 550 ezer darab, kétdózisú kínai vakcinaadagnak meglett a másik „párja”, azt két részletben kaptuk meg (450 ezer korábban jött). Érkezett még a héten 120 510 darab Pfizer vakcina – ezeket javarészt mind regisztrált idősek beoltására használják fel. A Pfizert már kiszállították a kórházi oltópontokra, és a megszokott rend szerint a háziorvosok szervezik rá az időseket. Továbbra is ebből a kettőből érkezett a legtöbb Magyarországra. 

Magyarország folytatta az oltást az Astrazenecával, de az már tudható, hogy ebből a korábban ígértnél kevesebbet kap majd az EU, így Magyarország is. Közben viszont az Európai Gyógyszerfelügyelet (EMA) is megerősítette: az oltóanyag biztonságos és hatékony.  

Átoltottságban Magyarország továbbra is igen jól áll, főleg európai szinten, noha az a mai bejelentésből is kiderült, hogy nem a kormány tervei szerint halad az oltakozás. Jó hír, hogy sokat javult az oltakozás hatékonysága: nagyjából az országba érkezett vakcinák 20%-a áll hűtőben.

A harmadik hullám ugyanakkor továbbra komoly kihívások elé állítja a magyar egészségügyet, soha nem voltak még olyan rossz járványügyi adataink, mint amit az elmúlt két hétben közölt a koronavírus-tájékoztató oldal, egymás követő két napban volt 200 felett az áldozatok száma. Jelenleg nemcsak az átoltottsági rangsorban, hanem a halálozások arányában is élbolyban vagyunk.  

Borítókép: A Szputnyik V vakcinával oltanak a Semmelweis Egyetemen.

Oszd meg!