Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

255 milliárd büntetést fizetett a Twitter, hatalmas veszteséggel zárta a negyedévét

Több mint félmilliárd dollár veszteséggel zárta a harmadik negyedévét a Twitter, miután ki kellett fizetnie a 809,5 millió dollárnyi – közel 255 milliárd forintnyi – hosszú idő óta pedzegetett büntetését, írja a BBC.

Megtévesztette a közösségimédia-óriás a befektetőit a felhasználói aktivitással kapcsolatos adataival. A 2016-ban induló ügyben idén szeptemberben történt lényegi előrelépés:

a Twitter beleegyezett, hogy a csoportos keresetnek engedve fizet, méghozzá 809,5 millió dollárt.

A hatalmas pénzmennyiség megfizetése ellenére a vállalat azonban továbbra is tagadja, hogy bűnös lenne. A kifizetés jelentősen csökkentette a közösségi platform bevételeit, így a negyedévet 537 millió dolláros – kb. 169 milliárd forintos – veszteséggel zárta. 

Az egyszeri, nagyösszegű kifizetés ellenére azonban a Twitter részvényei 3 százalékkal emelkedtek, miután az Apple új biztonsági funkciója nem csökkentette jelentősen a bevételeit.

A Facebookra és a Snapre rendkívül negatív kihatással lévő, idén áprilisban megjelent Apple-funkció ugyanis elzárja az eddig szabadon áramló adathalmaz-csapot a platformok elől, ezzel csökkentve a hirdetési hatékonyságot. Ennek ellenére a Twitter bevételei 37 százalékkal nőttek az utolsó negyedévében, erre reagált pozitívan a tőzsde.

Hasonló okokból, de ellentétes oldalról zuhant meg a Snapchatet tulajdonló Snap: 25 százalékot estek a vállalat részvényei. A Twitter azonban kevésbé támaszkodik az adatalapú célzott hirdetésekre,

inkább a konkrét felhasználói aktivitást használják: a fogyasztók egy-egy téma követése után kapnak számukra releváns reklámokat.

Borítókép: Solen Feyissa / Wikimedia

Oszd meg!