rövid hír

Tudósok szerint veszélyes és etikátlan a brit nyitási terv

Forbes
2021. július 08. 3 perc olvasás

Több mint négyezer tudós, orvos, ápoló és más egészségügyi szakember írta alá azt a levelet, amelyben elítélik, hogy a brit kormány július 19-étől eltörli a legtöbb járványügyi intézkedést. „Azt gondoljuk, hogy a döntés korai és veszélyes”– írták a Lancet orvosi szaklapban megjelentetett levelükben.

„Az Egyesült Királyság kormányának újra kellene gondolnia a döntését és olyan szabályokat kellene hoznia, amelyekkel védik a lakosságot, beleértve a gyerekeket. Úgy látjuk, veszélyes és etikátlan kísérletet végez a kormány, és kérjük, hogy változtasson a tervén, mely szerint július 19-én eltörli a legtöbb járványügyi elővigyázatossági szabályt” – írják a levelükben a cnn.com szerint.

Az aláírók szerint el kellene halasztani a nyitást addig, amíg mindenki, beleértve a gyerekeket is, megkapja az oltását, és követni kellene az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait, például azt, hogy mindenki viseljen maszkot a zárt helyeken, még a beoltottak is.

A levelet eredetileg pár tucat tudós írta alá, de mára több mint 4200-an csatlakoztak az aláírókhoz.

„A kormány olyan döntést hozott, amellyel kiteszi a gyermekeket a tömeges megfertőződésnek, ahelyett, hogy megvédné őket az iskolákban, és garantálná az oltásukat” – mondta Deepti Gurdasani, a Queen Mary Egyetem epidemiológusa, a levél ötletgazdája.

Nő az új variánsok esélye

Boris Johnson miniszterelnök a hét elején jelentette be a lazításokat, július 19-ét a felszabadulás napjának nevezve. “Ha most nem nyitunk, akkor mikor?” – tette fel a kérdést.

„Nincs tudományos konszenzus a július 19-ére időzített lazítások mögött, sőt a tudósok körében mélyek a véleménykülönbségek ez ügyben” – írta közleményében Richard Horton, a Lancet szerkesztője. „Sok tudós gondolja úgy, hogy a második oltások lassúsága és a gyorsan növekvő reprodukciós ráta miatt a járvány veszélyes pillanatában vagyunk. A lazítások miatt felgyorsulhat a fertőzés terjedése, szaporodhatnak a súlyos esetek, ráadásul nő a veszélye új variánsok kialakulásának is.”

A Brit Orvosi Kamara is ellenzi a kormányzati lazításokat.

A brit hivatalos statisztikák szerint a lakosság 86,4 százaléka már megkapta legalább az első oltását, 64,6 százalék pedig mindkettőt. Szerdán több mint 32 ezer új fertőzöttet jelentettek, az új esetek száma meredeken emelkedik az utóbbi napokban.

Fotó: Kelly Sikkema // Unsplash