Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A britek lazítanak, már a maszkot is elhagyják, pedig itt a delta

Boris Johnson miniszterelnök újabb enyhítéseket jelent be hétfő délután, annak ellenére, hogy a covid delta-mutációja egyre több megbetegedést okoz Nagy-Britanniában is. Johnson szerint az embereknek meg kell tanulniuk együtt élni a vírussal és felelősen, önállóan dönteniük arról, hogyan vigyáznak magukra és másokra.

A lezárásokból kivezető négylépéses intézkedéssorozat utolsó fázisáról tesz ma bejelentést a brit miniszterelnök, írja az aljazeera.com. A következő lazítások július 19-én léphetnek életbe,

és várhatóan köztük lesz a maszk elhagyása, továbbá az is, hogy nem kell többé távolságot tartani az embereknek egymás között, sőt újra lehetnek tömegrendezvények is.

„Az oltási program sikerének köszönhetően óvatosan haladunk” – mondta vasárnap a hétfői sajtóbejelentését előrevetítve Johnson. „Ma meghatározzuk, hogyan tudjuk az emberek szabadságát visszaadni a négyes számú lazításcsomaggal.”

„De ki kell emelnem, hogy a járványnak nincs vége, és a következő hetekben az esetszámok emelkedhetnek. Ahogy megtanulunk együtt élni a vírussal, továbbra is óvatosan kell kezelnünk a megbetegedés kockázatát, és felelősen, önállóan döntenünk a viselkedésünkről az adott helyzetekben.”

Nőnek az esetszámok

Angliában a koronavírusos megbetegedések száma január óta a legmagasabb szinten jár, vasárnap 24 248 új esetet regisztráltak, és 15-en haltak meg. Július 4-éig több mint 78 millió adag vakcinát adtak be, és a felnőttek 63,4 százaléka már mindkét oltását megkapta.

A Brit Orvosi Kamara aggályait fejezte ki a lazítások miatt,  hiszen a delta variáns nagyon terjed a szigetországban.

Chaand Nagpaul kamaraelnök azt mondta vasárnap a Sunrise Radio adásában, hogy a kormánynak fenn kellene tartania „az észszerű intézkedéseit”, és „az adatokkal kellene foglalkoznia, nem pedig a  dátumokkal, amikor az emberéletekkel kapcsolatban döntéseket hoz”.

Az Egyesült Királyság népegészségügyi szolgálatának adatai szerint a Pfizer-Biontech vakcina 96, míg az Astrazeneca 92 százalékban bizonyult eddig hatásosnak a delta ellen.

Veszélybe kerültek a korlátozások miatt a londoni Eb-meccsek

A brit kormány felkészült arra, hogy ha szükséges, egy harmadik, emlékeztető oltással erősítse meg a legveszélyeztetettebbeket, köztük minden 50 év felettit, hogy a téli hónapokban is bírja majd az immunrendszerük a küzdelmet a coviddal szemben.

Korábban felmerült, hogy a labdarúgó Eb döntős meccseit elvennék Londontól, a karanténkötelezettséggel kapcsolatos brit szabályok ugyanis megnehezítik, hogy az országba beléptesse az UEFA azt a 2500 VIP vendéget, akiket az elődöntőkre és a döntőre hívtak meg. A mérkőzéseket a félházas londoni Wembleyben tervezték megrendezni az eredeti tervek szerint, vagyis 45 ezer nézőt engedtek volna be.

Egyeztetések után ezt 65 ezerre emelték a londoni szervezők, ezzel pedig már az UEFA is elégedett volt.

Borítókép: Anastasiia Chepinska // Unsplash

A VIP vendégek miatt kerülhet Budapestre az Eb-döntő?

Oszd meg!