Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tovább bővült a csepeli óriáslabor, 6000 négyzetméteren vizsgálja a covidteszteket a Synlab

Jelentős állami támogatással új járványügyi laboratóriumi részleget adott át a Synlab Hungary Kft. Csepelen. A legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltató 6000 négyzetméteren végzi labordiagnosztikai szolgáltatásait, köztük a covidfertőzést kimutató PCR- és a védettséget ellenőrző antitestvizsgálatokat.

Az új járványügyi részleg 281 millió forintos beruházásból, felerészben állami támogatással valósult meg, a cég 140 millió forintot nyert el a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a HIPA Zrt. pályázatán ­– közölte a forbes.hu-val a társaság. A Synlab Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója, évente 50 millió (covid és egyéb) laboratóriumi tesztet készít, az új járványügyi részlegen a koronavírus-járványhoz köthető PCR- és antitestvizsgálatokat végeznek.

„A támogatás segítségével már idén januárban jelentősen több PCR-tesztet tudtunk elvégezni a csepeli központi laboratóriumunkban” – mondta el Lévai Richárd, a Synlab Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Az új részleg átadásával tovább bővülnek a kapacitások, a laborban folyamatosak a fejlesztések, több laboreszközt is beszereztek.

Lévai felidézte, a tavaly tavaszi teljes leálláskor minden munkatársukat megtartották, és azóta létszámban is bővültek.

A legnagyobb magánszolgáltató

A világ 40 országában jelenlévő Synlab Csoport részvényeit a frankfurti tőzsdén jegyzik, magyarországi leányvállalatuk csepeli laborja Kelet-Közép-Európa legnagyobb humándiagnosztikai laboratóriuma. Hatezer négyzetméteren végzik a minták analízisét és a leletek értékelését, száznál több vérvételi helyük az egész országot lefedi, több mint 900 embert foglalkoztatnak.

A Forbes által rendszeresen összeállított magánegészségügyi rangsorban éveken át szorosan az Affidea Magyarország mögött második helyen álltak évi 10 milliárd forint körüli árbevétellel, de 2019-ben fordult a sorrend: a Synlab 14 milliárd forintos forgalmával a legnagyobb hazai magánszolgáltatóvá vált.

Bevételét a covid éve még további 4 milliárd forinttal dobta meg, így 2020-at 18,4 milliárd forintos forgalommal és 2 milliárd forintos nyereséggel zárták.

Kezd csitulni a roham

A járvány tavalyi kitörése után a Synlabot – egyedüli magánszolgáltatóként – hivatalos járványügyi labornak jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ami azt jelenti, hogy a vállalat a magán mellett közfinanszírozott formában is végezhet PCR-vizsgálatokat. Idén áprilisban és májusban a kapacitások legnagyobb részét – az oltási program begyorsulásával – már a koronavírus elleni antitestvizsgálatok kötötték le. A Synlab adatai szerint napi több ezer ilyen vizsgálatot végeztek, ami 3-4-szerese az év eleji szintnek.

„Azt látjuk, hogy az antitestvizsgálatoknál tapasztalt korábbi roham kezd csitulni, azonban még mindig maximális kapacitással dolgozunk. Ennek ellenére a koronavírushoz köthető vizsgálatok a szolgáltatásaink csak egy részét jelentik, évente ugyanis 50 millió egyéb laboratóriumi teszt készül nálunk” – tette hozzá Lévai Richárd.

Óriási a verseny

A koronavírus kifejezetten erős versenyt hozott a labordiagnosztikai ágazatban, és más szereplők forgalmát is érthetően meghúzta. Olyan kevéssé ismert magyar tulajdonú cégekét is, mint például a szegedi Avidin Kft., amely ráadásul számos újítással is elsőként rukkolt elő a piacon. Ők fejlesztették ki például a T-sejtes immunitás mérésére szolgáló vérvizsgálatot, és országszerte 400 partnerintézményük révén szintén napi több ezres nagyságrendben végezték a covidteszteket.

Extra beruházásra – körülbelül 150 millió forintos fejlesztésre – náluk is szükség volt, és miközben nulláról felépítették a szerológiai lábukat, a covid-PCR-diagnosztikában – a Forbes információi szerint – a legnagyobbak lettek.

A Synlab nem közöl hivatalos számokat a náluk elvégzett covidtesztekről, az Avidin viszont elmondta: eddig több mint 700 ezer ember covidtesztjét elemezték ki laborjaikban. (Az Avidinről és főtulajdonosáról, Puskás Lászlóról júliusi magazinunkban hozunk részletes portrét.)

Oszd meg!