Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A tömeges fertőzésgyanú és a védettségi igazolványok pörgetik a Covid-tesztek piacát: mi mire jó és mennyiért?

Egy évvel az új típusú koronavírus hazai megjelenése után naponta több száz Covid-vizsgálatot végeznek a nagyobb budapesti magánklinikák, és néhány hónappal a hatósági ár bevezetése után az is látszik, hogy volt még mozgástér az árakban. Nagyon nem mindegy, mikor, melyik tesztet érdemes megcsináltatnunk, a tesztek sokaságában és árában is erős a verseny. A magánklinikáknál kirajzolódó tendenciák pedig épp olyan riasztók, mint az országos adatok: a Covid-19 brit mutánsa sokkal többeket és jóval agresszívabban fertőz meg, mint az eredeti vuhani vírus a járvány első két hullámában. Évfordulós tanulságok és friss tesztkörkép.

Egy éve ilyentájt még mindenki csak tanulgatta a fogalmakat: PCR, antitest, antigén, szerológiai vizsgálatok, fals negativitás vagy pozitivitás, Elisa és társai, és úgy egyáltalán a koronavírusok vagy Vuhan létezéséről is kevesen tudtak. Minden új volt, amit a Covid-járvány hozott – állami és magánkórházakban egyaránt, ám nem kellett hozzá egy hónapnál több, hogy az állami tesztelések lassúságát, kapacitáskorlátait és az ezzel szemben növekvő igényt látva a nagyobb magánklinikák és rendelőintézetek reagáljanak.

Felpörgött a Covid-tesztek piaca, a hatósági ár csak átmenetileg akasztotta meg a szolgáltatókat

Tavaly április elején már tucatnyi magánklinika tesztelt, májusra lett autós áthajtós koronateszt-állomás, elérhetővé vált a házhoz szállítós teszteld magad megoldás, közben megtanultuk, hogy „csak úgy” tesztelni nem érdemes, de ha tudjuk, hogy melyik teszt mire és mikor jó, akkor a szűrés életeket menthet. 

Az első hullám közepén a magánkórházak már legalább húszezer elvégzett Covid-tesztnél jártak, kereslet és kínálat nagy tempóban húzta egymást, nyilvánvaló volt, hogy ami egyébként a járványkezelés vagy megelőzés szempontjából elengedhetetlen, az egyben üzletileg is jó lehetőség. A kormány megítélése szempontjából túlzottan is jó volt, a második hullámban így jött a hatósági ár, ami az aktív fertőzést legpontosabban kimutatni képes PCR-vizsgálatok addig valóban nem alacsony árát 19 500 forintban maximálta.

A PCR-tesztelés során az orrból és/vagy a garatból vett mintákban mutatható ki a koronavírus jelenléte. A teszt azt mutatja ki, hogy a vírus RNS-e jelen van-e a vizsgált légutakban. Jelenleg ez a legmegbízhatóbb vizsgálat a Covid-19 fertőzés igazolására, mert már a fertőzés első napjaiban, alacsony vírusszint esetén is képes pozitív eredményt adni. Külföldi utazásokhoz a legtöbb ország egy friss negatív PCR-tesztet kér, de a szabályok országonként eltérőek, ezekről minden esetben előre tájékozódni kell.

Szeptember végén úgy tűnt, hogy az intézkedés megfelezte a PCR-ező magánszolgáltatók körét, ám utóbb kiderült, a piacról történő részleges kivonulás csak átmeneti volt. 

„Talán ha egy hétig tartott a leállás” – mondja saját tapasztalataikról Börzsei Knoll Veronika, az Emineo Magánkórház egyik tulajdonosa. Korábban egyébként éppen az Emineo volt az egyik legkedvezőbb áron tesztelő magánszolgáltató, de a hatósági ár bevezetése után fel kellett függeszteniük a tesztelést. Az átmeneti leállást követően azonban visszatértek a piacra, és most a hatósági árnál alacsonyabb tarifával dolgoznak, mert mint a tulajdonos mondja:

„Gyorsan sikerült megállapodnunk a laborokkal, hogy olcsóbban kiértékeljék a levett mintákat.”

A harmadik hullámban tehát újra több tucatnyi magánintézmény közül válogathat az, aki önköltségén Covid-tesztet akar, legyen szó PCR-, antigén-, vagy ellenanyagvizsgálatról. Ezek a tesztek nemcsak saját magunk megnyugtatására, munkába járáshoz, felelős családi, baráti érintkezésekhez szükségesek, hanem mert bizonyos esetekben kötelezőek is.

A megfelelő teszt kulcs a karantén kiváltására, továbbá repülőjegyhez vagy legújabban több hónapos hivatalos védettségi igazolványhoz is juttathatja tulajdonosát.

PCR-teszt mintavétel után. Fotó: JC Gellidon
PCR-teszt mintavétel után. Fotó: JC Gellidon

PCR-t akciósan

Friss körképünkben a legfrekventáltabb fővárosi helyeket pásztáztuk végig: a PCR-vizsgálatok szinte mindenhol elérhetők, és sok helyen a hatósági árnál több ezer forinttal olcsóbban is lehet tesztet végeztetni (lásd a grafikonunkat is).

Verseny nemcsak az árban van, hanem például abban, hogy ki milyen gyorsan – 72, 48, 24 vagy akár 2 órán belül – garantálja a laborleleteket (amiket az esetek többségében a külső labor közvetlenül küld meg a páciensnek), és abban is, hogy csak magyarul, vagy más nyelveken is elküldik-e a vizsgálat eredményét. Utóbbit van, ahol ingyen (Nemzetközi Oltóközpont, Országos Foglalkozásegészségügyi Szolgálat/OFESZ),

máshol 1-2 ezer forintos felárért teszik jellemzően meg – ennek külföldi utazásoknál lehet értelme és előnye.

Hogy hogy lehetséges, hogy míg tavaly ilyenkor 30 ezer forintnál kezdődtek – és bizonyos helyeken akár 80 ezer forintig is nyúltak – a PCR-vizsgálatok, mostanra tizenezer forintokért is sokkal több szereplő verseng egymással, annak több oka lehet. Több magánklinika vezetőjével beszélgetve legalább három tényező rajzolódik ki:

  • a laborok ceruzája immár sokkal kevésbé fog vastagon, amikor a páciensektől a magánrendelőben levett, majd hozzájuk továbbküldött mintákat bevizsgálják és kiértékelik, 
  • nagyobb a kereslet és nagyobb számban végzik a teszteket a magánszolgáltatók (rendelők és laborok), amelyek így kisebb árréssel is beérik, 
  • olcsóbban, ügyesebben, nagyobb tételben tudják beszerezni a reagenseket és egyéb vizsgálati anyagokat, mint az első Covid-hullám idején.

És arra is van már példa, hogy egy-egy magánkórház saját mikrobiológiai labort épít fel (így tett például az újbudai Kelen Kórház), így kevésbé kiszolgáltatott a külső laborok árképzésének és leterheltségének. Ebben az esetben a magánkórháznak több információja is van arról, hogy a náluk levett minták milyen eredményt hoznak – az elmúlt hetekben ugyanolyan rosszakat, mint amilyeneket a központi Covid-híradókból hallunk.

„Három–négy hete azt látjuk, hogy körülbelül a minták húsz százaléka pozitív, és 100-ból 80 esetben a brit mutánssal találkozunk. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb az egy-egy betegnél kimutatható vírusszám, és sokkal hosszabb ideig is mutat a páciens PCR-pozitivást”

– mondja Kövesd Zsuzsa, a Kelen Kórház tulajdonosa az elmúlt hetek tapasztalatairól. Intézményük körülbelül 100–500 PCR-t végez naponta, ezek egy részét a dolgozóikat tesztelő cégek megbízásából csinálják.

A vírus harmadik hulláma tehát az ő tapasztalataik szerint is sokkal súlyosabb és agresszívebb, mint az előző kettő. Szerinte épp ezért nem lehet elégszer tudatosítani a fertőzöttekben, hogy

most sokkal fontosabb időben orvoshoz fordulniuk.

„Sokan csak várnak otthon, és reménykednek abban, hogy jobban lesznek, aztán hirtelen leromlik az állapotuk. Ha azt tapasztaljuk a környezetünkben, hogy a beteg apatikus lesz, nem iszik, nem eszik, és azt mondja, nincs kedvem beszélni, ott azonnal orvost kell hívni” – tanácsolja Kövesd Zsuzsa, hozzátéve, hogy ez nem feltétlenül jelent egyenes utat egy kórház Covid-osztályára, ma már ugyanis több olyan antivirális gyógyszer elérhető, amit járóbetegellátásban a háziorvosok is felírhatnak.

Az antigén mégsem csodaszer

Tavaly nyáron a szintén aktív fertőzöttséget kimutatni képes antigéntesztek úgy vonultak be a köztudatba és kezdtek terjedni, mint amelyek ugyanazt tudják, mint a PCR-vizsgálatok, csak sokkal gyorsabban, egyszerűbben (értsd: laborháttér nélkül) és olcsóbban.

Az antigén teszteléssel szintén a vírus aktuális jelenlétét lehet igazolni vagy kizárni, de nem az RNS, hanem a vírusból származó felületi fehérjék kimutatásával. A vizsgálathoz szükséges mintát ugyanúgy veszik le, mint a PCR-tesztnél (garat vagy/és orrváladékból hosszú vattás pálcával), de az azt követő eljárás nem igényel bonyolult laboratóriumi hátteret. Előnye, hogy 15-20 percen belül kimutatható az eredménye, de azt karantén mentesítésére vagy külföldi utazásokhoz nem fogadják el. 

Ezzel a módszerrel végeztek tömeges – milliókat lefedő – tesztelést Szlovákiában, nagyobb cégek dolgozóit is előszeretettel tesztelik így, és például karácsony előtt is ez volt a legkeresettebb teszt a magánklinikákon a tervezett családi együttlétek biztonságosabbá tétele érdekében.

Ahogy minden más teszttípusról, mostanra az antigén tesztekről is sokkal több tapasztalat és eredmény áll rendelkezésünkre, ami alapján a képet érdemes úgy árnyalni, hogy az antigén sokszor hasznos módszer (amikor nincs idő és mód PCR-t csináltatni), de többször lehet vele hibázni, és nagyobb arányban mutat fals negatív eredményt, mint a laboratóriumban vizsgált precíz PCR.

Az antigén tesztek tehát nem tudták átvenni a PCR-tesztek szerepét, inkább kiegészítik azokat, és általában előszűrésre, a PCR-vizgálattal kombináltan javasolják. A magánszolgáltatóknál mindenesetre továbbra is keresettek, és sok helyen elérhetők szólóban vagy más tesztekkel kombinált csomagban.

Az új sláger az Elisa

A PCR mellett most az úgynevezett mennyiségi ellenanyag tesztek a legnépszerűbbek, vagyis azok a szintén laboratóriumban elemzett szerológiai vérvizsgálatok, amelyek pontosan megmondják, van-e, és ha van, mennyi az ellenanyag az illető vérében. A legtöbb magánegészségügyi intézményben ezek Elisa tesztként futnak (de van olyan, is, ahol még pontosabb, úgynevezett Centaur tesztekkel dolgoznak).

Itt tehát nem azokra a 15 perces gyorstesztekre kell gondolni, amelyek már a járvány korai szakaszában tömegesen megjelentek, és egy csepp ujjbegyből vett vérminta alapján mutatják az antitestek jelenlétét, hanem intravénás vérvételre és a levett minta komplikáltabb, – 24–48 órán belül történő – laboratóriumi hátteret igénylő elemzésére. 

A szerológiai vizsgálat a vírusfertőzésre adott immunválasz során termelődő antitesteket mutatja ki. Az immunglobulinok közül az IgM jelenik meg korábban (kb. a fertőzés utáni 5–8. napon), majd három–négy hét után eltűnik, az IgG molekula két–három hét után kezd termelődni, és sokkal tovább a vérünkben marad. A vérből kimutatott IgM magas szintje tehát meglévő fertőzésre utal (ezt mindig érdemes PCR-rel konrtollálni), az IgG magas szintje pedig annak bizonyítéka, hogy valaki elkapta a Covid-19 vírust, természetes immunitást szerzett, de másokat már nem fertőz.

A fertőzés hatására termelődő antitestek közül itt elsősorban az IgG-pozitivitás az érdekes, ugyanis ez az a molekula, ami a koronafertőzés utáni 14–21. nap között kezd el termelődni, a maximumot a 28. nap körül éri el, és mai ismereteink szerint emelkedett marad a betegség utáni hetekben, hónapokban. Hogy meddig, az egyénenként változó, épp ezért fontos ennek minél pontosabb mérése.

„Mostanában egyértelműen az Elisa a slágertermék”

– mondja Börzsei-Knoll Veronika, és ez nyilván nem csak az Emineo Magánkórházban van így. Keresettségük teljesen logikus, hiszen:

  • egy évvel a koronavírus hazai berobbanása után sokan lehetnek olyanok, akik szinte tünetmentesen átestek a fertőzésen, és szeretnék tudni, hogy szereztek-e védettséget, 
  • március 17-i adat szerint 1,4 millióan megkapták már legalább az első védőoltást, és közülük 400 ezren a másodikat is, ennek hatásosságát szintén lehet mérni a kvantitatív ellenanyag-vizsgálattal, vagyis, ha valaki szeretné megnyugtatni magát, hogy kialakult-e szervezetében a kellő immunválasz, akkor ezt így ellenőrizheti,
  • hivatalos védettségi igazolványt is lehet ez alapján szerezni. 

Tesztek és a védettségi igazolvány

Védettségi igazolványhoz háromféleképpen lehet jutni. A részletes szabályok innen elérhetők, de a lényeg röviden annyi, hogy akit már beoltottak, annak automatikusan és ingyenesen postázzák a kártyáját (semmit nem kell csinálnia érte).

Aki átesett a fertőzésen, annak ezt igazolnia kell. Vagy egy korábbi PCR-teszttel – ez alapján a felgyógyulásától számított hat hónapra adják meg a védettségi igazolványt, szintén ingyenesen. Ha valaki könnyű tünetekkel vagy tünetmentesen esett át a fertőzésen, és nincs pozitív (majd utóbb negatív) PCR-tesztje, akkor utólagos laboratóriumi ellenanyagvizsgálattal tudja az immunitását igazolni. 

Ilyenkor van szükség erre a bizonyos Elisa tesztre (vagy ezzel egyenértékű, esetleg még pontosabb vizsgálatra) – ami alapján 4 hónapra érvényes védettségi igazolvány jár. Egyrészt ki kell fizetni egy 3000 forintos díjat, másrészt saját zsebből ki kell fizetni a teszt árát.

Akárcsak a magán PCR-eké, ez a vizsgálat is hatósági áras, nem kerülhet többe, mint 11 000 forint. 

Ez a teszttípus most szinte minden magánintézményben pontosan az államilag maximált áron elérhető – a fenti táblázatban azokat nem tüntettük fel, akik csak csomagban, több ellenanyagot együttesen vizsgálva nyújtják ezt a szolgáltatást. Nagy árverseny tehát ezen a részpiacon nincs (momentán csak a Synlab akciózik 7000+2000 forintos áron), így ezeknél a vizsgálatoknál inkább arra érdemes figyelni, hogy

ne vesszünk el a tesztkínálatban és ne a gyorstesztre jelentkezzünk, amely továbbra is szinte mindenhol elérhető, általában kicsit olcsóbban.

Szintén fontos, hogy az ellenanyagtesztelés árazása mostanában már antitest típusonként történik, így ha a védettségi igazolványhoz kell a vizsgálat, akkor elég egy molekulára, az IgG antitestre megcsináltatni a vérvizsgálatot. És ha ez pozitív, akkor ki lehet kérni a hatósági plecsnit, és nagyjából egy év bezárkózás után legalább néhány hónapra garantált a felszabadulás.

Oszd meg!