rövid hír

Így segíti az immunmemória a covid legyőzését – itt vannak az első magyar eredmények a sejtes immunitás méréséről

Fekete Emese
2021. június 04. 5 perc olvasás

Már van olyan magánlabor, ahol a covidfertőzéssel szemben meglévő sejtes immunitást is vizsgálják, és már megvannak az első tapasztalatok. Valóban előfordulhat, hogy minimális antitest mellett kimutatható a sejtes immunválasz a koronavírus ellen, de még kevés ilyen mérés történt Magyarországon. Puskás Lászlóval, a szegedi központú Avidin labor alapító vezetőjével az általuk fejlesztett tesztelésről, az első eredményeikről és immunrendszer memóriájáról beszélgettünk.

„Biztatóak az első eredmények, de messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni, mert eddig 40 mintát elemeztünk – mondja Puskás László, kutató biológus, az Avidin Kft. alapító-társtulajdonos vezetője. – A minták 45 százaléka ugyanakkor pozitív volt, vagyis kimutatta a sejtes immunválasz jelenlétét, ami igazából jobb eredmény, mint amire számítottam.”

Az elmúlt napokban a szegedi Avidin laborja azzal került a hírekbe, hogy a magánlaborok és magánszolgáltatók közül elsőként elérhetővé tett egy olyan covidtesztet, amely nem csupán az antitestek jelenlétét és mennyiségét képes mérni, hanem a vérben sejtszinten kimutatható többféle immunválaszt kifejezetten a covid-19 fertőzés esetében.

Többszörös védelmi fal

A sejtes immunválasz mérése tulajdonképpen a szervezet immunmemóriájának alaposabb és összetettebb laborvizsgálatát jelenti, amikor is az antitestek mellett az úgynevezett memória T-sejtek jelenlétét keresik, és mennyiségét is mérik.

Nagyon leegyszerűsítve egy, a covidfertőzésen átesett vagy/és beoltott embernél az antitestek mellett, vagy akár helyett a vérben keringő vagy a nyirokcsomókban, a csontvelőben „alvó” különböző memóriasejteknek is nagyon fontos szerepük lehet a vírus leküzdésében.

Többszörös védelmi falat jelentenek arra az esetre, ha az ember találkozik, vagy újra találkozik a koronavírussal: a T-sejtek egyik csoportja (ha vannak) a fertőzés megjelenésekor aktivizálódnak, és felébresztik az antitesteket, vagyis az ellenanyag termelésére késztetik az immunrendszert, míg a T-sejtek másik csoportja (ha vannak), ugyancsak aktivizálódva, magát a fertőzést segítenek elpusztítani. Az Avidin külön-külön mindkét csoportot is képes elemezni.

Hosszabb védettséget ad

Az elmúlt napokban, hetekben vett eddigi mintavételek eredményeként mindenféle kombinációt találtak:

  • magas antitest szám mellett magas sejtes immunitást,
  • minimális antitest szám mellett kimutatható sejtes immunitást
  • és olyan eset is volt, amikor az alacsony ellenanyagszint mellett a sejtes védettség sem volt mérhető.

A kis esetszám miatt Puskás László szerint egyelőre legfeljebb annyit lehet mondani, hogy akinél magas a covidfetrtőzés vagy/és oltás után az ellenanyagszint, ott esélyesebb a nagyobb vérsejtes immunitás is.

„Ezekben az esetekben valójában ezt eleve felesleges is lenne mérni, hiszen az antitestek magas koncentrációja önmagában is megnyugtató a védettség szempontjából, de a hosszabb távú védelemre a sejtes immunitás mérése ad választ” – teszi hozzá Puskás László.

Ráadásul az immunológusok egyre biztosabbak abban, hogy nemcsak a korábban remélt 6-12 hónapig védettek a fertőzésen átesettek vagy a beoltottak, hanem akár évekig is.

Vérből kimutatható

Az Avidin tesztje abból a szempontból nagy előrelépés, hogy Magyarországon eddig nem volt olyan magánlabor, ahol az utcáról besétálva bárki kérhette volna, hogy megvizsgálják a sejtes immunitását.

Országszerte számtalan olyan magánegészségügyi központ és labor van, ahol az ellenanyag szintjét (többféle módszerrel, gyorsteszttel, Elisa vagy Centaur tesztekkel) mérik, de egyelőre csak az Avidin az, amely a komplex védettség kimutatására szolgáló technológiai hátteret meg tudta teremteni.

És egyelőre itt is csak szegedi és budapesti mintavételre van lehetőség, a T- és B-sejtes immunitás kimutatása ugyanis bonyolultabb és drágább is, mint az antitestek mérése. Speciális műszaki hátteret igényel, drágább és nehezebben beszerezhető reagenseket, és például azt, hogy a levett vér azonnal a laborba kerüljön, hogy azon aztán két napig négy ember dolgozzon.

Ennek megfelelően a komplex védettségi vizsgálat ára is magasabb, mint a szimpla ellenanyag méréseké, az egyik budapesti mintavételi labor árlistája alapján most 59 ezer forintba kerül.

Napi 40 vizsgálatra készülnek

„Most, hogy bevezettük a diagnosztikába ezt a covidtesztet is, készülünk felpörgetni a kapacitásainkat, és úgy számolunk, hogy hamarosan napi 40 ilyen vizsgálatot csinálhatunk” – mondja Puskás László.

Laborjuknak a Whitelab Service partner közreműködésével országszerte 300 partnere van (egészségügyi intézmények, magánkórházak), a német Synlab után az egyik legjelentősebb magyarországi magánlaborrá fejlődtek az elmúlt év alatt.