Üzlet

Végre van olyan magyar teszt, amelyik a covid elleni immunitás eddig kimutathatatlan részét is méri

Forbes
2021. május 31. 3 perc olvasás

Eddig csak a covidfertőzés vagy az oltás után termelődött ellenanyagok meglétét lehetett kimutatni és számszerűsíteni, egy szegedi labor most a sejtes immunitást mérő vértesztet fejlesztett.

Az utóbbi hetekben, hónapokban tömeges igény mutatkozott a magánegészségügyi szolgáltatóknál a koronavírus elleni védettséget mérő ellenanyagvizsgálatok iránt. Március közepén részben ezek a vizsgálatok pörgették a magánellátók piacát, közben megtudtuk, hogy Mészáros Lőrinc is rendesen megszedte magát a koronateszteken, majd április végén a Koronavírus Sajtóközpont is megerősítette, hogy országos antitest-vizsgálat indul.

A szakemberek ugyanakkor sokszor hangsúlyozták, hogy az antitestek jelenléte csak a covid 19-re adott immunválasz egyik lába.

Vagyis alapszabályként nagyjából azt lehetett leszűrni, hogy jó, ha van és minél több kimutatható ellenanyag (IgG antitest) a vérben fertőzés vagy/és oltás után, de ha nincs, attól sem kell feltétlenül kétségbe esni, mert úgynevezett sejtes immunválasz attól még kialakulhatott a szervezetünkben, csak azt sajnos nem lehetett egyszerűen mérni. Eddig.

A mutánsokra is jó

A Bors mai cikke szerint azonban már van olyan teszt, amely a sejtes immunitást is méri, ráadasául egy hazai fejlesztésű megoldás.

A szegedi Avidin Kft. ugyanis kifejlesztett egy speciális, kifejezetten a covid 19-re alkalmas tesztet, amely minden covid variánsra, vagyis az összes mutánsra is képes kimutatni, hogy az oltás vagy a fertőzés után kialakult-e a T-sejtes immunitás a szervezetben.

Az Avidin közleménye szerint a teszttel pontosan meg lehet mondani, hogy a szervezetben hány darab olyan T-sejt van, amely felismeri és elpusztítja a vérben lévő koronavírust. A tesztet friss vérből végzik, majd a mintát többféle különleges reagenssel elemzik.

Mivel fontos, hogy a levett vér minél előbb a laborba kerülhessen, egyelőre csak Budapesten és Szegeden üzemeltetnek mintavételi pontot, és mivel az analízis több napig tart, a vizsgálat körülbelül háromszor annyiba kerül, mint az ellenanyag vizsgálatok.

Az Avidin honlapján keresztül elérhető árlista szerint jelenleg a teljes védettségi vizsgálat ára (sejtes immunválasz és ellenanyag egyben) 59 ezer forint.

Oltás vagy fertőzés nélkül nincs értelme

A lap idézi az Avidin Kft. ügyvezetőjét. Puskás László elmondta, hogy aki nem találkozott a vírussal, nem esett át a fertőzésen vagy nem kapott oltást, annak nincs ilyen védettsége, mert nincs, amire emlékezzenek a T-sejtjei, náluk így nincs is értelme ilyen tesztet végeztetni.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a kutatóknak az a hipotézisük, hogy akinek a vérében egyáltalán nincsenek antitestek, annál a sejtes immunitás sem valószínű, de ennek mindenképpen szeretnének utánajárni.

Az Avidin Kft. egyébként egy közel húsz éve működő szegedi kutatólabor, biotechnológiai kutatásokkal és fejlesztésekkel foglalkozik. 32 fős csapata a legfrissebben elérhető beszámolójuk szerint 2019-ben 450 millió forintos árbevétellel és 120 millió forintos adózott eredménnyel működött, többségi tulajdonosa az ügyvezető, Puskás László, 2019-ben Gábor Dénes-díjjal elismert kutató, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója.