Forrás: JP Valery // Unsplash
Fotó: Forrás: JP Valery // Unsplash
rövid hír

A magyar minimálbér több mint tízszeresét lehet zsebre tenni a Teslánál

Forbes
2022. január 03. 3 perc olvasás

Egy, az amerikai kormánynak elküldött dokumentumból most kiderült, mennyit keresnek a Tesla alkalmazottjai. Mérnöki, illetve többéves munkatapasztalatot igénylő pozíciók nemigen vannak 100 ezer dollár (32,3 millió forint) éves fizetés alatt, de egy szenior szoftverfejlesztő 150 ezer dollárt (több mint 48 millió forintot) is kereshet.

A Business Insider megjegyzi, hogy bár startvonalra állt és elkezdte leszállítani első modelljeit a Rivian és a Lucid, rövid távon nem tudnak akkora részesedést kihasítani maguknak az elektromos autók piacából, mint az ezermilliárd dollárra értékelt Tesla. A Rivian ennek ellenére nagy ambíciókkal vág neki a fejlesztéseknek, alapítója, a 38 éves Robert RJ Scaringe szimplán „Tesla-gyilkosnak” titulálja cégét: róla és a Rivian tőzsdei bevezetéséről itt írtunk részletesen.

Egyelőre azonban a Tesla tarol: jóval az elemzők várakozásán felüli adatokat közölt a tavalyi utolsó negyedévről a csiphiány ellenére is. Az előzetes közlések alapján 263 026 helyett 308 600 autót értékesítettek, és több mint 305 840 autót gyártottak 2021 utolsó negyedévében. Ez éves szinten 70, negyedéves viszonyításban 30 százalékos növekedést jelent.

Maga Musk is úgy tweetelt az eredményekről, hogy világszerte a Tesla csapatának mondott köszönetet, és a BI szerint egyértelmű, hogy

a vállalat csak úgy tudja megtartani a pole pozíciót az elektromos autók gyártásában, ha top szoftver- és termelési mérnököket vonz magához.

A Teslánál egyébként az austini központban és más telephelyeken is több száz nyitott pozíció van többek között a beszállítás, a gyártás, a járműbiztonság, és a környezetvédelem területén. Budapesten január elején 8 állást kínáltak, magyar nyelvű karrieroldalukon azt írják, „nem foglalkozunk azzal, hogy ki honnan származik, hová járt iskolába vagy milyen iparágban dolgozik. Ha eddig is kitűnő munkát végzett, csatlakozzon hozzánk, hogy újragondolhassuk a fenntartható energiahasznosítás és gyártás jövőjét”.

A dolgozóknak rugalmas időbeosztást, edzőterem-használatot, kedvezményes részvényvásárlási lehetőséget, munkavállalói biztosításokat és kedvezményeket ígérnek.

Egy, az amerikai kormánynak hivatalosan megküldött dokumentum alapján a Business Insider közölte, mennyit keresnek bizonyos pozíciókban a Tesla dolgozói. A Tesla nem kommentálta az adatokat. Íme néhány példa az éves fizetésekre:

 • globális ellátási menedzser: 119 890 dollár
 • logisztikai elemző: 85 333 dollár
 • vezető, mechatronikai gépészmérnök: 173 200 dollár
 • gyártási mérnök: 103 723 dollár
 • szenior gyártási mérnök: 125 020 dollár
 • folyamatmérnök: 99 543 dollár
 • szenior folyamatmérnök: 114 531 dollár
 • minőségbiztosítási mérnök: 104 221 dollár
 • szenior elemző: 116 613 dollár
 • szenior hardver mérnök: 142 342 dollár
 • szenior szoftverfejlesztő: 148 500 dollár
 • szenior termékmenedzser: 135 807 dollár
 • szenior tesztmérnök: 124 666 dollár
 • tesztmérnök: 112 272 dollár

A minimálbér Magyarországon éppen 2022-től emelkedett (az eddigi évekhez képest elég nagyot) havi bruttó 200 ezer forintra, a szakmunkás minimálbér pedig havi bruttó 260 ezer forintra, míg a fizetesek.hu összegzése szerint Magyarországon az autóipari átlagbér havonta 472 ezer forint körül van, utóbbiban nyilván a fenti teslás fizetésekkel összemérhető, mérnöki és szenior fizetések is benne vannak.

Az autóiparban a fizetesek.hu szerint egy folyamatmérnök Magyarországon akár 750 ezer forintot, egy technológus 695 ezer forintot is kereshet, egy teslás hasonló fizetésnek (egy folyamatmérnök esetében például) éves szinten ez még mindig a kevesebb, mint a harmada.

Borítókép: JP Valery/Unsplash

Ezt már olvastad?