Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Szputnyik V vakcinával oltanak a Semmelweis Egyetemen.

Szijjártó: Nem lesznek keleti vakcinák a következő vakcinaszállítmányban

A külügyminiszter az ATV kérdésére elmondta, hogy jelenleg sem a Szputnyik, sem a Sinopharm oltóanyagok gyártóival nem állnak tárgyalásban újabb Magyarországra irányuló szállítmányokról, azaz a keleti oltások biztosan hiányozni fognak a következő vakcina-szállítmányból.

Az Operatív törzs az ATV Híradójának a már meglévő 10 millió vakcináról úgy nyilatkozott, hogy annak 80 százaléka nyugati.

A külügyminiszter sajtótájékoztató keretein belül mondta el, hogy jelenleg is tárgyalnak az orosz közvetlen állami befektetési alappal (ez felügyeli a Szputnyik gyártását), valamint a Sinopharm gyártóival is.

A megbeszélések arra korlátozódnak, hogy a leendő oltóanyaggyárban a licensz alapján Magyarországon is lehessen gyártani a két vakcinát.

Gyártásról azonban nem beszélnek, így a két oltás biztosan nem lesz megtalálható a következő szállítmányban.

A külügyminiszter hozzátette, hogy a minisztériumában kötelezővé tették az oltást.

Jövőre már el is készülhet a magyar koronavírus elleni vakcina, 2022-ra saját gyárunk is lesz

A magyar vakcinagyár 2022 végére készülhet el

Debrecenben szeptember elején tették le a nemzeti oltóanyaggyár alapkövét, a termelés 2022 végén kezdődhet. A gyárat úgy tervezték, hogy bővíthető legyen, és igény esetén különféle vakcinák gyártására is alkalmassá lehessen tenni. Jövő év végén megkezdődik a vakcinagyártás a debreceni nemzeti oltóanyaggyárban, mondta akkor az innovációs és technológiai miniszter a helyszínen, amikor elhelyezték a leendő üzem alapkövét a Debreceni Egyetem innovációs parkjában.

Palkovics László azt mondta, évente több mint húszmillió, különböző technológiával készülő vakcinát gyártanak majd az üzemben.

A fejlesztés hazai oltóanyagból teszi tartósan lehetővé a biztonságos ellátást, hatékony és gazdaságos védekezést biztosít majd az esetleges későbbi világjárványok, lokális járványok ellen. Ügyelnek arra, hogy a gyár szükség esetén bővíthető, különféle vakcinák gyártására alkalmassá tehető legyen. Debrecenben épülnek ki azok a hazai fejlesztési és gyártókapacitások, amelyek képessé teszik Magyarországot, hogy rövid időn belül új gyártási technológiákat fogadjon, adaptáljon, illetve új generációs vakcinákat állítson elő.

Építik a multifunkciós magyar vakcinagyárat, 2022 végére elkészül

Kiemelt kép: a Szputnyik V vakcinával oltanak a Semmelweis Egyetemen

Oszd meg!