Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jövőre már el is készülhet a magyar koronavírus elleni vakcina, 2022-ra saját gyárunk is lesz

Magyarországon is zajlik vakcinafejlesztés, a koronavírus elleni magyar védőoltásról eddig annyit lehetett tudni, hogy elölt víruson alapuló szérum lesz (hasonlóan a kínai Sinopharm által használt technológiához). Újabb részletek derültek ki. 

Jankovics István virológus tegnap az Atv egyik műsorában beszélt arról, elképezlhető, hogy jövő év elejére elkészül a magyar covidvakcina. 

Éppen egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Debreceni Egyetem együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megkezdődött az új koronavírus-vakcina fejlesztése. Az NNK-ban tavaly március közepén Európában az elsők között izolálták az új koronavírust.

Keresik a covid elleni gyógyszert is 

Magyarországon a koronavírus elleni gyógyszer kutatására is alakult konzorcium, ebben a Pécsi Tudományegyetem és az ELTE érintett karai, a Richter Gedeon gyógyszergyár és az Immunogenes nevű cég vesznek részt – és már vannak bíztató eredményeik

Kacskovics Imre a magyar koronavírus-yógyszerkutató konzorcium ötletgazdája és alapítója. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív

A védőoltás kifejlesztésében is élen járó Pfizer amúgy már bejelentette, hogy év végére elkészülhet saját, szájon ád adagolható covidgyógyszerével, ami újabb mérföldkő lenne a járvány elleni küzdelemben. 

Épül a vakcinagyár is 

Elindult a visszaszámlálás, száz nap múlva lerakják Debrecenben a magyar oltóanyaggyár alapkövét – jelentette be ma György László, a gazdasági stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján. 2022 végén kezdődhet meg a gyártás az intézményben.

„Közel 100 éves szakmai hagyománya van a vakcinagyártásnak és -kutatásnak, ezekre az alapokra épül a magyar koronavírus-vakcina kutatása és az oltóanyaggyár létesítése is” – mondta el a mai tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Müller Cecília, tisztifőorvos az operatív törzs egyik korábbi tájékoztatóján.

Oszd meg!