Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Segítené munkatársai abortuszát egy amerikai cég a texasi törvényi szigorítás után

Az amerikai Salesforce bejelentette, hogy segíteni fog azoknak a nőknek, akik az új texasi abortusztörvény miatt kénytelenek elhagyni az államot a beavatkozásért. 

A felhőalapú szoftvercég egy Slack-üzenetben jelentette be mind az ötvenhatezer alkalmazottjának, hogy „a nők mellett állnak a Salesforce-nál és mindenhol. Épp ezért, ha egy alkalmazott úgy érzi, nincs hozzáférése a megfelelő egészségügyi szolgáltatásokhoz az államban, akkor a Salesforce segíteni fogja az ő és közvetlen családtagjai áthelyezését” – számolt be a CNN a CNBC-re hivatkozva.

A Salesforce CEO-ja Marc Benioff, aki az amerikai Forbes listája szerint a világ 294. leggazdagabb embere 9,9 milliárd dollárosra becsült vagyonával, privát Twitterjén is megerősítette a cég álláspontját. „Ohana, ha költöznél, segítünk elhagyni Texast” – írta. Az ohana egy hawaii szó, családot jelent.

Amerika nagyvállalatainak többsége nem állt ki ilyen vehemenciával az abortusztörvény ellen, szemben a tavaly nyári Black Lives Matter tüntetésekkel, mutat rá a CNN. Van néhány kivétel: a nő által alapított Bumble társkereső pénzügyi alapot hoz létre az érintettek számára,

a Lyft utazási szolgáltatócég pedig jogilag és pénzügyileg is felkészül arra, hogy megvédje a sofőrjeit, ha beperlik őket az új jogszabály miatt.

A törvény 

A szeptember elsejével életbe lépő törvény értelmében tilos a terhesség-megszakítás a magzat első szívdobbanásától (ez körülbelül a hatodik hétre tehető), ezzel gyakorlatilag betiltotta az abortuszt, hiszen a hatodik hétig sokan még észre sem veszik, hogy várandósak.

A szigorú törvény alól nem képez kivételt a nemi erőszakban vagy a vérfertőzésben fogant magzat sem, csak az az eset, ha a terhesség „jelentős és visszafordíthatatlan károkat okozna fontos szervekben.”

Az extrém szigorú törvény betartatásáért egy elképesztő jogi csavarral aztán egyfajta fejvadász-rendszert is bevezettek: az abortuszban segédkezőket, tehát az orvosokat, ápolókat, tanácsadókat, családtagokat, barátokat, vagy a Saleforce esetében a munkáltatókat bárki beperelheti, aki ilyen információ birtokába jut. Ha a bíróságon a bejelentőnek adnak igazat, az tízezer dollárnyi (majdnem hárommillió forint) összeget is begyűjthet az alperestől és a perköltségeket sem kell állnia. Ha a bejelentő veszít, neki nem kell állnia az alperes perköltségeit. A konzervatív többségű amerikai legfelsőbb bíróság 5-4 arányban elfogadta a törvényt.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság épülete. Donald Trump elnökségének egyik utolsó mozzanata volt, hogy a liberális Ruth Bader Ginsburg bíró halála után a konzervatív Amy Coney Barrettet jelölte a helyére, amivel többségbe kerültek a konzervatívok a testületben. Fotó: Joe Ravi / Wikimedia

Borítókép: Marc Benioff / Wikimedia


Oszd meg!