Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Whitney Wolfe Herd, a Bumble alapítója. Fotó: Noam Galai/Getty Images for TechCrunch / Wikipedia

A Tindernél kezdte, végül egy saját randiappal lett az egész világ legfiatalabb dollármilliárdosnője

Bumble nevű cége csütörtökön tőzsdére ment, Whitney Wolfe Herd vagyonát így rögtön 1,5 milliárd dollárra értékeli a piac. A selfmade vagyonosok körében, vagyis akik nem házastársuk és nem öröklés útján tartoznak ebbe a körbe, most ő a világ legfiatalabb dollármilliárdosnője. 31 éves.

Február 11-én vezették be a New York-i tőzsdére a Bumble részvényeit, az árfolyam a 43 dolláros részvényenkénti árról gyorsan felszaladt 76 dollárra, majd az első kereskedési napot 70,31 dolláron zárta. Ez azt jelentette, hogy a cég alapítója, vezetője és 21,5 millió részvényével 11,6 százalékos tulajdonosa napközben 1,6 milliárd dollár boldog tulajdonosa is volt, ami aztán a nap végére inkább 1,5 milliárd dollár körül állapodott meg – írja az amerikai Forbes.

Whitney Wolfe Herdet ezzel immár nemcsak a legfiatalabb selfmade dollármilliárdosnőjeként tartják számon, hanem a legfiatalabb női vezetőként, aki sikeresen tőzsdére vitte cégét Amerikában.

Megvették volna, nem adta

A Bumble a második legnagyobb nyilvános részvénykibocsátás a randiappok körében a Match.com-ot üzemeltető Match Group 2015-ös bevezetése után. A Match Group 2017-ben egyébként megpróbálta felvásárolni a Bumble-t 450 millió dollárért, a friss árfolyamokat látva Whitney Wolfe Herd jól tette, hogy akkor nem adta el, cége 8,6 milliárd dollárt ér csütörtökön kora délután.

A Match Group ennél persze jóval nagyobb, a Tindert is tulajdonló társaság piaci kapitalizációja 45 milliárd dollárra tehető. A két konkurens 2020-as adatai is nagyságrendi különbséget mutatnak: a Bumble bevétele 2020 első kilenc hónapjában 417 millió dollár volt, a Match Groupé 1,7 milliárd. Minketten körülbelül 13-14 százalékkal bővültek egy év alatt.

Az IPO során az austini cég 2,2 milliárd dollárt vont be, ennek nagy részét arra fordítják, a korábbi befektetők részvényét visszavásárolják, például a Blackstone magántőke cég részesedését (az IPO előtt a cég 91 százaléka volt az övék).

Zaklatási vádak, per, belső vizsgálat

Wolfe Herd 2014-ben alapította a Bumble-t, röviddel azután, hogy kilépett a Tindertől és szexuális zaklatásért pert is indított korábbi munkaadója ellen. Azzal vádolta exfőnökét és -barátját, hogy fenyegető és sértő üzeneteket küldött neki és a Tinder társalapító címét is elvette tőle. A Tinder tagadta a vádakat, és a felek végül csendben és gyorsan megegyeztek.

A történtek után Wolfe Herd egy Londonban élő orosz milliárdossal kezdett együtt dolgozni. Andrej Andrejev ugyanebből az iparágból gazdagodott meg, európai és latin-amerikai piacokra fejlesztett online társkereső alkalmazásokat. A Bumble-t azzal különböztették meg a versenytársaktól, hogy felületén első körben csak a regisztrált nők léphettek, ők lehettek azok, akik kezdeményezik a potenciális partnerekkel történő kapcsolatfelvételt.

Andrejev 2019 novemberében kilépett a cégtől, négy hónappal azután, hogy az amerikai Forbes beszámolt egy nyomozásról, amely az általa vezetett londoni iroda állítólagos nőgyűlölő légkörét igyekezett feltárni. A Bumble tagadta a vádakat, de belső vizsgálatot indított egy munkajogi iroda bevonásával, aminek a végén úgy nyilatkoztak: nőgyűlölő légkörről nem volt szó, de néhány akkori és korábbi dolgozó a szexizmus elemeit érezte a cégben.

Andrejev tulajdonrészét a magántőke-befektető Blackstone Group vette meg 2020 novemberében – a társaságot akkor 3 milliárd dollárosra értékelték.

1,7 milliárd első lépés

Ilyen kanyarok és kisebb botrányok után a Bumble IPO-ja egyelőre teljes siker, alapítója lelkesen küldözgette is az üzeneteit csütörtökön a Twitteren. Megköszönte a Bumble-t használó „bátor nőknek”, hogy 1,7 milliárd esetben megtették az első lépést az appon, és azoknak az üzletasszonyoknak is köszönetet mondott, akik törik az utat az üzleti világban a maguk fajta vállalkozók előtt.

Nyitókép: Whitney Wolfe Herd / Noam Galai, Getty Images

Oszd meg!