Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: CDC / Unsplash

Rusvai Miklós virológus: Az influenza elleni oltásokat is keverik, amiről szintén nincs sok klinikai tapasztalat

A virológus a vakcinák keverésével kapcsolatban az  ATV Start című műsorban elmondta, hogy immunológiai értelemben bármelyik vakcina beadható harmadik oltásként, de általában véve erre még nincs tapasztalat. 

Mit kell tudni a harmadik oltásról?

Július 16-án jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy augusztus 1-től bárki kérheti a harmadik oltást, a szeptemberi iskolakezdés előtt pedig oltási napok lesznek az iskolában. A kormány akkor azt javasolta, hogy a második kör után legalább négy hónap teljen el a harmadik adagig, de a legjobb, ha az ügyben konzultálunk azzal az orvossal, akitől a második oltást kaptuk. A harmadik oltás főindoka a delta variáns európai érkezése volt.

Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter később úgy nyilatkozott, hogy a kormány javaslata az, hogy a harmadik oltás típusa más legyen, mint az előző kettő. 

Orbán döntött: jön a harmadik oltás, oltási napok lesznek az iskolákban

Mit mond Rusvai a mixelésről?

A harmadik oltás kapcsán Rusvai abban igazat adott a miniszternek, hogy az immunológiai értelemben bármelyik vakcinával elvégezhető. Ugyanakkor hangsúlyozta, a vakcinák keveréséről és a harmadik oltásról még nincs elég klinikai tapasztalat. A szakember hozzátette, hogy az influenza elleni oltásokat szintén keverik, pedig arról szintén kevés az információ.

Rusvai egy korábbi, az RTL Klub híradójának adott interjújában azt mondta, hogy a vektorvakcinák esetében (Szputnyik, Astrazeneca) kimondottan előnyös, ha a harmadik oltás más típusú.

„A harmadik, negyedik oltásra ezek az adenovírusok már nem tudják kifejteni a hatásukat, nem tudják letermelni a koronavírus tüskefehérjét, mert nem érnek célba. Tehát a vektorvakcináknál mindenképp célszerű a vakcinamixelés” – mondta akkor. A kutató kitért azokra is, akik előzőleg a kínai Sinopharmot kapták, nekik szintén egy más típusú oltást javasol harmadik alkalomra.

Lesz negyedik hullám?

A virológus szerint a következő hullámot csak akkor kerülhetnénk el, ha a még immunizálásra váró 2,5 millió embert beoltanál valamelyik vakcinával. Erre nem lát sok esély.

Most akkor semmit sem ér a Szputnyik és a Sinopharm?

„1,5-2 millió embert oltottak orosz és kínai vakcinákkal, amelyek tényleg hatékonyan szolgálták a védekezést. Nagyon szeretném, ha senki nem ringatná magát abban a tévhitben, hogy ezek a vakcinák nem működtek jól” – mondta Rusvai az ATV-n. Hozzátette, az más kérdés, hogy az oltások egy része bizonyos kor felett nem váltják ki a megfelelő védelmet.

Karikó Katalin is megszólalt a mixeléssel kapcsolatban

A Biontech alelnöke szintén az  RTL Klub híradójának nyilatkozott még a hét elején. Karikó nem ért egyet a vakcinák szabadon keverésével. Szerinte a harmadik oltás tekintetében különbséget kell tenni azok között, akiket azt megelőzően vektorvakcinával, vagy mRNS-alapú vakcinával oltottak. A kutatóbiológus azt mondta, az Astrazeneca és Szputnyik esetében a harmadik oltásnak valóban más típusúnak kell lennie, de az mRNS-alapú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) akárhányszor be lehet adni, akármilyen előző vakcina után.

Mit gondol Karikó Katalin az oltások keveréséről?

Fotó: CDC / Unsplash

 

Oszd meg!