Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A delta variáns ellen érdemes lehet harmadik Pfizer-oltást beadatni

De két oltással is 95 százalékos a védettség a súlyos tünetek ellen a cég közlése szerint.

Fokozhatja a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából a harmadik adag a delta variáns ellen – ezt a cég tudományos vezetője jelentette ki az MTI szerint, majd hozzátette, hogy a cég tárgyalást kezd az USA gyógyszerészeti hatóságával a szer vészhelyzeti alkalmazásáról.

Mikael Dolstsein a növekvő izraeli fertőzésszámokról is beszélt. Szerinte a vakcinájuk hatásos ugyan a delta variáns ellen, de az újonnan fertőzötteket januárban vagy február elején oltották be a Pfizer mRNS-vakcinájával, ennyi idő alatt pedig csökken az antitestek száma.

Ugyanakkor szerinte az izraeli és brit adatok is azt mutatják, hogy az oltás még csökkent anitestszám mellett is 95 százalékos hatékonysággal előzi meg a fertőzés súlyos tüneteit.

Dolsten azt is elmondta, több ország megkereste már a céget egy esetleges harmadik oltással kapcsolatban. Szerinte az igény az újabb dózisokra, illetve mert rengetegen még egyáltalán nincsenek beoltva, vélhetően megnöveli majd az igényt a vakcinákra.

Ezért a Pfizer célja idén hárommilliárd dózisnyi vakcina legyártását tervezi, jövőre pedig négymilliárdot gyártanának.

Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója áprilisban azt közölte, a Pfizer vakcináját kapóknak valószínűleg szüksége lesz harmadik adagra is, az első oltásuk után 6-12 hónappal, és azt is lehetségesnek tartotta, hogy évente ismételni kell majd az oltást a biztos védelem érdekében.

Borítókép: Fotó: Marco Verch / Flickr

Karikó Katalin: Minden egyes pofon a hasznomra vált, ha megkapom a Nobel-díjat, megköszönöm őket

Oszd meg!