Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Orbán Viktor / Facebook

Orbán döntött: jön a harmadik oltás, oltási napok lesznek az iskolákban

Mindenki kaphat harmadik oltást, aki akar, a szeptemberi iskolakezdés előtt pedig oltási napok lesznek az iskolákban.

Bejelentette a kormányfő, hogy lehetővé teszik mindenkinek a harmadik oltást is. Az oltás nem lesz kötelező, de bárki kérheti augusztus 1-től. Azt javasolják, hogy a második kör után teljen el legalább négy hónap a harmadik adagig, de erről a háziorvosok döntenek majd.

„Mindenki keresse fel a korábbi oltási helyszínt, az orvos pedig eldönti, kell-e négy hónapot várnia.”

Kivéve az egészségügyben: ott kötelező lesz a harmadik kör.

Orbán a Kossuth Rádió reggeli adásában megindokolta, hogy több hónapnyi kormányzati magyarázat után (azaz, hogy minden vakcina elég védelmet ad, nem kell a harmadik oltás) azért váltottak most. Azért, mert „Ha nem kell félni a harmadik oltástól, de az emberek biztonságérzetét növelni, akkor miért zárjuk el őket tőle?”

A kormányfő is elmondta: a delta variáns veszélyes és megérkezett Európába, az oltatlanokat pedig jobban veszélyezteti, mint az eddigiek.

Ezért a kormányzat személyesen fog felkeresni minden olyan idős embert, aki még nincs beoltva. A 16 és 18 évesek közöttiek átoltottsága 45 százalék körül van. A 12 és 15 év köztieket is oltani kezdtük, 14 százalék körül lehetünk. „Az a tervünk, hogy a szeptemberi, szerdai iskolakezdés előtt hétfőn és kedden az iskolákban rendezünk oltási napot, ha a szülők úgy döntenek, beolthatják a gyerekeket.”

Akinek nincs mind a két oltása, ne menjen külföldre, mert hazahozzák a fertőzést. Szóval a kormányfő „tisztelettel kéri” ezeket az embereket, hogy ne menjenek külföldre. 

Borítókép: Orbán Viktor // Facebook

Oszd meg!